OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, anunță semnarea contractului pentru preluarea de gaze naturale din Marea Neagră în Sistemul Național de Transport, prin punctul de intrare/ieșire în/din SNT Tuzla.

Contractul a fost încheiat pentru perioada septembrie 2026 – septembrie 2042. Pe baza tarifelor de transport aplicabile la data curentă, valoarea contractului este estimată la 276 milioane euro.

Semnarea contractului a avut loc după finalizarea cu succes a procesului de rezervare de capacitate incrementală pentru punctul de intrare/ieșire în/din SNT Tuzla.

„Astăzi am făcut un pas important împreună cu partenerii noștri. Credem că Marea Neagră are un potențial semnificativ pentru producția de gaze naturale, iar Neptun Deep este un proiect strategic pentru OMV Petrom și pentru România. Este în centrul Strategiei noastre 2030 și va avea un rol esențial pentru securitatea energetică a României. Plănuim decizia finală de investiție pentru jumătatea anului 2023, producția urmând să înceapă în anul 2027.”

Christina Verchere, CEO OMV Petrom

OMV Petrom a devenit operatorul perimetrului Neptun Deep în august 2022. La finalul anului 2022, compania a depus declarația de descoperire comercială pentru zăcământ. În prezent, compania progresează cu procedura de licitație, autorizare și alte subiecte tehnice.