OMV Petrom, singura companie energetică din România care a anunțat un poiect din aria captării și stocării și utilizării carbonului (CCUS), spune că a identificat deja un depozit pentru captare și vorbește despre proiectul de la rafinăria Petrobrazi, care va demara anul viitor

Iată ce scrie în raportul de sustanibilitate al companiei pe anul trecut, recent publicat, referitor la captarea și stocarea carbonului: “În a doua jumătate a deceniului, compania va intensifica investițiile pentru a profita de oportunitățile privind captarea, utilizarea și stocarea carbonului precum și producția hidrogenului, anticipându-se că acestea vor avea o contribuție semnificativă la decarbonizarea țării. Pentru captarea, utilizarea și stocarea carbonului, OMV Petrom își propune să valorifice expertiza sa vastă în calitate de operator în explorare și producție, fructificând totodată potențialul de stocare pe uscat (onshore) și pe mare (offshore) de pe teritoriul României. Am identificat prima oportunitate onshore pe care am putea-o dezvolta prin construirea pe baza activelor existente și a capacităților subterane. În plus, OMV Petrom va testa o tehnologie inovatoare de captare și utilizare a carbonului la rafinăria Petrobrazi. OMV Petrom este partener într-un proiect european ambițios ce abordează problema emisiilor de CO2 prin tehnologii de captare și conversie a carbonului. Pe o perioadă de cinci luni în 2024, vom capta CO2 din gazele de ardere emise de unitatea de cogenerare, transformându-l apoi electrochimic într-un produs comercializabil”.

Compania estimează că, potrivit așteptărilor sale, captarea și stocarea va contribui la atingerea obiectivului ei de captare a peste 2 milioane de tone de dioxid de carbon în fiecare an până în 2030.