Acţionarii OMV Petrom au aprobat distribuirea de dividende speciale, în valoare de peste 2,5 miliarde de lei, având în vedere poziţia financiară solidă a companiei, conform unui comunicat al companiei remis Bursei de Valori Bucureşti.

„OMV Petrom anunţă adoptarea în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor (AGOA) din data de 26 iulie 2022 a propunerii Directoratului OMV Petrom de a distribui dividende speciale, având în vedere poziţia financiară solidă a companiei. Nivelul dividendului special brut este de 0,0450 de lei/acţiune. Valoarea totală brută a dividendelor speciale de distribuit se ridică la peste 2,5 miliarde de lei”, se menţionează în comunicat.

Plata dividendelor va fi efectuată începând cu 2 septembrie 2022.

Potrivit sursei citate, din această valoare, dividende brute de aproximativ 530 de milioane de lei vor fi distribuite către statul român, care deţine, prin Ministerul Energiei, 20,6% din capitalul social al OMV Petrom S.A.

În data de 27 aprilie, AGOA a aprobat distribuirea de dividende în valoare brută de 1,9 miliarde de lei, pentru anul financiar 2021, plătibili începând cu luna iunie. Astfel, valoarea brută totală a dividendelor acordate de către OMV Petrom în 2022 se ridică la 4,5 miliarde de lei, din care aproape 1 miliard revine statului român.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 47 de milioane bep în 2021. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a peste 780 de benzinării, sub două branduri, OMV şi Petrom.

Acţiunile OMV Petrom sunt tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori din Londra.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,6% din acţiunile OMV Petrom, iar 28,4% sunt deţinute de persoane fizice şi juridice.