Cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, OMV Petrom, intenționează să utilizeze hidrogenul produs în viitoarele instalații de 55 MW de la Petrobrazi exclusiv în scop industrial, pentru a-și reduce emisiile de CO2 și a reduce costurile de producție, în prezent achiziționând hidrogen de la companii terțe, potrivit CEO-ului companiei, Christina Verchere.
“În ceea ce privește proiectele de hidrogen verde pentru care am anunțat finanțarea din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR), acestea nu sunt proiecte pilot. Acestea sunt proiecte pentru a instala o capacitate de hidrogen verde de 55 megawați în rafinărie. Are câteva aspecte cheie. Evident, va ajuta la reducerea emisiilor de CO2 provenite de la produsele noastre, în special în producția de HVO (biocarburant hidrotratat – n.r.) și SAF (combutibil aviatic sustenabil -n.r.), va asigura conformitatea cu reglementările pe care le avem în vigoare și, de fapt, va permite un cost mai mic al hidrogenului verde de care vom avea nevoie, care îl va înlocui (pe cel achiziționat acum) de la un furnizor terț. Acestea sunt principalele atribute în ceea ce privește acest proiect”, a afirmat Verchere.
OMV Petrom a semnat două contracte de finanțare nerambursabilă europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru construirea a două facilități de producție de hidrogen verde, cu o capacitate totală de 55 MW, la rafinăria Petrobrazi. Contractele au fost semnate cu Ministerul Energiei pentru o valoare maximă a finanțării de 50 milioane euro, valoarea totală a investiției fiind de circa 140 milioane euro.