Grupul austriac OMV şi partenerii săi au decis să investească 9,1 miliarde coroane norvegiene (921 de milioane de dolari) pentru a dezvolta o descoperire de gaze în largul coastelor Norvegiei, a anunţat Ministerul norvegian al Energiei.
OMV, operatorul zăcământului Berling, are o participaţie de 30% la această licenţă, în timp ce compania norvegiană Equinor are o participaţie de 40%, iar firmele DNO şi Sval Energi au o participaţie de 20%, respectiv 10%.
Descoperirea Berling, denumită anterior Iris-Hades, este amplasată la aproximativ 20 de kilometri nord-vest de zăcământul de gaze Aasgard din Marea Nordului şi va fi dezvoltată graţie unei facilităţi submarine ce va fi conectată de platforma Aasgard B.
Producţia de gaze este aşteptată să demareze în 2028, iar gazele naturale vor fi transportate prin conductă până la facilitatea de procesare Kaarstoe, de unde vor fi exportate mai departe în Europa.
În România, la începutul acestei luni, OMV Petrom a confirmat depunerea declaraţiei de descoperire comercială la Agenţia Naţională de Resurse Minerale de către titularii concesiunii Neptun Deep, acesta fiind un prim pas intermediar în procesul de luare a deciziei finale de investiţie, estimată pentru mijlocul anului viitor.
OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, iar statul român, prin Ministerul Energiei, 20,64%. AGERPRES