Partenerii Rusiei din coaliţia OPEC+, compusă din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători mondiali de ţiţei, au semnalat că nu îşi vor majora producţia de petrol pentru a acoperi deficitul creat ca urmare a diminuării producţiei ruseşti.
Cotaţia barilului de ţiţei Brent a crescut cu 2,8% până la 86,90 dolari, după ce vicepremierul rus, Alexander Novak, a anunţat că Rusia îşi va reduce producţia de petrol în luna martie cu 500.000 de barili pe zi, echivalentul a aproximativ 5% din producţia sa de ţiţei. Rusia este al doilea mare exportator mondial de ţiţei după Arabia Saudită.
Potrivit unor delegaţi citaţi de Bloomberg, grupul OPEC+, condus de facto de Arabia Saudită, îşi va menţine nemodificată producţia, în pofida planului Kremlinului de a răspunde prin diminuarea producţiei de ţiţei la sancţiunile internaţionale.
Autorităţile de la Riad şi alţi mari producători din cadrul OPEC+ au indicat că intenţionează să respecte obiectivele de producţie fixate la finele anului trecut pentru restul anului 2023. Marii producători de petrol cred că aceste ţinte de producţie vor menţine piaţa mondială echilibrată.
„Credem că OPEC+ va menţine producţia nemodificată pentru întregul an. După ce am vorbit cu câţiva oficiali de la Riad, laitmotivul a fost acela că vor exista schimbări în politica OPEC+, indiferent de volatilitatea pe care o vedem când vine vorba de preţuri”, a declarat Amrita Sen, cofondatorul firmei de consultanţă Energy Aspects.
Chiar dacă SUA şi alţi consumatori au cerut în repetate rânduri Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol să acopere orice gol care ar putea apărea ca urmare a diminuării producţiei Rusiei, grupul nu şi-a modificat poziţia şi este în continuare îngrijorat că o majorare a livrărilor ar putea crea o situaţie de superofertă pe piaţă, ceea ce ar afecta veniturile din petrol ale ţărilor membre.
„Mă îndoiesc că partenerii Rusiei din cadrul OPEC+ au fost luaţi prin surprindere şi nu mă aştept ca reducerea ofertei mondiale să le modifice politica privind menţinerea status quo-ului”, a declarat şi Bob McNally, preşedinte la Rapidan Energy Group.
În ultimele zile, oficialii OPEC au indicat că sunt în continuare îngrijoraţi că reapariţia cazurilor de Covid în China ar putea deraia relansarea economiei chineze. Secretarul general al OPEC, Haitham Al-Ghais, a declarat recent că pandemia de coronavirus este „bestia” care ameninţă economia globală.
La rândul său, ministrul Energiei din Arabia Saudită, prinţul Abdulaziz bin Salman, a spus recent că ştacheta pentru o eventuală intervenţie este fixată foarte sus. AGERPRES