Organizaţia Salvaţi Copiii România şi Fundaţia OMV Petrom dau startul ediţiei a doua a programului „Împreună din prima zi”, prin dotarea a încă 16 unităţi medicale: secţii de neonatologie, terapie intensivă neonatală şi obstetrică-ginecologie din 12 judeţe ale ţării. Investiţia de 1,5 milioane de euro va include dotarea cu echipamente medicale performante de monitorizare a stării de sănătate a nou-născuţilor. Astfel, numărul total al spitalelor dotate prin programul „Împreună din prima zi” se ridică la 60, iar investiţia totală este de 2,5 milioane de euro.

Unităţile medicale vor fi dotate cu aparatură medicală de ultimă generaţie de monitorizare şi menţinere a stării de sănătate a nou-născuţilor, de exemplu: ecocardiograf, electroencefalograf, ventilator, bancă de lapte. Astfel, nou-născuţii cu probleme majore vor putea primi îngrijire adecvată, fără a se pierde timp vital prin căutarea unor soluţii de transfer la spitalele care au aparatura necesară.

„Sistemul de sănătate din România rămâne unul cu multiple vulnerabilităţi şi necesită atenţie şi implicarea atât a autorităţilor, cât şi a societăţii civile. Astăzi, diferenţa dintre viaţă şi o moarte o face calitatea aparaturii medicale, dar şi disponibilitatea ei: în multe cazuri unde spitalul nu este dotat corespunzător, timpul pierdut pentru a căuta soluţii de transfer într-un centru medical care să aibă un ventilator de suport respirator, de exemplu, se poate transforma într-o dramă pentru familie”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

„Primul proiect al Fundaţiei OMV Petrom ‘Împreună din prima zi’ are rezultate concrete pentru cele 45 de secţii de neonatologie şi maternităţi, care au fost dotate cu peste 170 de echipamente medicale performante. România se confruntă cu o incapacitate mare de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală, de aceea, prin aceste dotări, Fundaţia OMV Petrom îşi continuă misiunea de a susţine reducerea mortalităţii infantile”, a declarat Amalia Fodor, Director Executiv Fundaţia OMV Petrom.

Context:

Naşterea în România rămâne discriminatorie, atâta vreme cât un prematur născut într-o maternitate dotată cu aparatură medicală modernă supravieţuieşte şi ajunge astfel la prima aniversare, în vreme ce un prematur care are ghinionul de a veni pe lume într-o maternitate fără aparatură medicală sau cu aparatură medicală neperformantă şi învechită are o şansă la viaţă mult diminuată.

De aceea, din anul 2010 şi până în prezent, Organizaţia Salvaţi Copiii a dotat 107 unităţi medicale (secţii de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secţii de pediatrie şi Obstetrică-Ginecologie) din toate judeţele ţării, cu peste 1.300 de echipamente vitale, investind peste 8.900.000 de euro. Echipa Salvaţi Copiii România, susţinută de specialişti locali (medici de familie, asistenţi sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o reţea de incluziune socială şi combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale) la nivel local, astfel ajutând la creşterea accesului la servicii sustenabile şi de calitate pentru mame, gravide, gravide minore şi copii până în 5 ani. Până în prezent, Salvaţi Copiii România a lucrat în 20 de judeţe, în 70 de comunităţi rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide şi copii până în 5 ani.

Date statistice
Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, România se află pe locul 2 în UE la capitolul mortalitate infantilă, arată o statistică Eurostat. Astfel, în 2021 Bulgaria a avut o rată a mortalităţii infantile de 5,6 la mia de copii născuţi vii, urmată de România, cu o rată de 5,2 la mie şi Slovacia, unde rata mortalităţii infantile a fost de 4,9 la mia de copii născuţi vii. La polul opus, cea mai mica rată a mortalităţii infantile este înregistrată în Suedia, Finlanda şi Slovenia cu 1,8 la mia de copii născuţi vii.

De asemenea, potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalităţii infantile în România a arătat discrepanţele majore între judeţele ţării. Astfel, primele trei poziţii în top sunt ocupate de Tulcea (o rată a mortalităţii infantile de 11,1 la mia de copii născuţi vii), Sălaj (8,9 la mie) şi Neamţ (8,2 la mie), în vreme ce în Bucureşti, unde sunt cele mai multe maternităţi de gradul 3, rata mortalităţii infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuţi vii.