Organizaţia Salvaţi Copiii România şi Fundaţia OMV Petrom au investit un milion de euro în dotarea a 45 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din 28 de judeţe, cu peste 170 de echipamente medicale, prin programul „Împreună din prima zi”.

Potrivit unui comunicat al Organizaţiei Salvaţi Copiii, peste 20.000 de nou-născuţi vor beneficia de cele mai bune îngrijiri medicale, în cadrul misiunii comune de a susţine reducerea mortalităţii infantile şi de a oferi o şansă egală la viaţă pentru toţi copiii.

Cele 45 de secţii de neonatologie au primit echipamente de neonatologie printre care: ecografe care vor ajuta identificarea rapidă a diferitelor malformaţii şi intervenţia timpurie pentru a preveni complicaţiile; sisteme avansate de ventilaţie; dispozitive de monitorizare care ajută la diagnosticul unei game largi de boli frecvent întâlnite la prematuri; incubatoare cu control termic precis care asigură temperatura ideală pentru dezvoltarea bebeluşilor prematuri; blendere de oxigen; stimulator resuscitare nou-născut; pulsoximetre şi videolaringoscop.

Parteneriatul dintre Fundaţia OMV Petrom şi Organizaţia Salvaţi Copiii face parte din programul strategic de sănătate timpurie „Împreună din prima zi” şi continuă demersurile organizaţiei de susţinere a îngrijirii copiilor prin îmbunătăţirea accesului la servicii medicale de calitate pentru mame şi nou-născuţi în comunităţile dezavantajate cu scopul de a reduce mortalitatea infantilă în România.

Programul „Împreună din prima zi” a fost implementat în perioada aprilie 2022 – aprilie 2023.

Potrivit organizaţiei, naşterea în România rămâne discriminatorie, atâta vreme cât un prematur născut într-o maternitate dotată cu aparatură medicală modernă supravieţuieşte şi ajunge astfel la prima aniversare, în vreme ce un prematur care are ghinionul de a veni pe lume într-o maternitate fără aparatură medicală sau cu aparatură medicală neperformantă şi învechită are o şansă la viaţă mult diminuată. Din anul 2010 şi până în prezent, Organizaţia Salvaţi Copiii a dotat 107 unităţi medicale (secţii de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secţii de pediatrie şi Obstetrică-Ginecologie) din toate judeţele ţării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro.

„Programul de dotare a maternităţilor şi secţiilor de terapie intensivă neonatală este unul prioritar pentru Salvaţi Copiii, iar rezultatele lui se convertesc direct în vieţi salvate. Nimic nu e mai dramatic decât pierderea unui prematur, din cauză că maternitatea unde a venit pe lume nu are aparatură medicală de ultimă generaţie, care să-l ajute să devină puternic, până când va reuşi să respire singur şi să meargă acasă. Avem în medici cei mai buni parteneri şi astfel reuşim să sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

La rândul său, Ana Maria Mihăescu, preşedinta Fundaţiei OMV Petrom, a amintit că România continuă să se afle în topul ţărilor europene în ceea ce priveşte rata mortalităţii infantile.

„Mortalitatea infantilă este un indicator cheie pentru sănătatea unei naţiuni. Deşi în continuă scădere, România este încă în topul ţărilor europene în ceea ce priveşte rata mortalităţii infantile. Ne dorim ca programul „Împreună din prima zi” să aibă un impact semnificativ asupra îmbunătăţirii acestei rate în anii următori. Fundaţia OMV Petrom îşi va menţine angajamentul faţă de îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor şi va continua şi în acest an parteneriatul cu Salvaţi Copiii pentru dotarea cu echipamente de ultimă generaţie a altor 16 secţii de neonatologie”, a precizat Ana Maria Mihăescu.

Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, România se află pe locul 2 în UE la capitolul mortalitate infantilă, arată o statistică Eurostat. Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalităţii infantile a arătat discrepanţele majore dintre judeţele ţării. Astfel, primele trei poziţii în top sunt ocupate de Tulcea (o rată a mortalităţii infantile de 11,1 la mia de copii născuţi vii), Sălaj (8,9 la mie) şi Neamţ (8,2 la mie), în vreme ce în Bucureşti, unde sunt cele mai multe maternităţi de gradul 3, rata mortalităţii infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuţi vii.
Astfel, în 2021 Bulgaria a avut o rată a mortalităţii infantile de 5,6 la mia de copii născuţi vii, urmată de România, cu o rată de 5,2 la mie şi Slovacia, unde rata mortalităţii infantile a fost de 4,9 la mia de copii născuţi vii. La polul opus, cea mai mică rată a mortalităţii infantile este înregistrată în Suedia, Finlanda şi Slovenia cu 1,8 la mia de copii născuţi vii.

Lansată în anul 2022, Fundaţia OMV Petrom construieşte programe şi susţine investiţii pe termen lung în România pentru comunităţi dezavantajate, în trei domenii cheie: educaţie, mediu şi sănătate.

De 33 de ani, Salvaţi Copiii România construieşte programe sociale, politici publice şi practici solide în beneficiul copilului din România. AGERPRES