Parcurile fotovoltaice realizate de Complexul Energetic Oltenia şi OMV Petrom vor produce curent cel mai devreme la sfârşitul anului 2025 sau începutul anului 2026, întârzierea fiind generată şi de faptul că a fost semnat mai târziu contractul de finanţare cu Ministerul Energiei, conform OMV Petrom.
„Dacă ne uităm la proiect, când am semnat contractul cu Complexul Energetic Oltenia ne aşteptam să semnăm acordul de finanţare cu Ministerul Energiei mai devreme. Deci am avut o întârziere din acest punct de vedere. Trebuie să spun, de asemenea, că proiectul este unul complex. A trebuit să ne ocupăm de obţinerea avizelor, de terenuri şi aşa mai departe, dar ne bucurăm că am încheiat contractul EPC (Engineering, procurement and construction n.r.) în 2023, am avut ofertele până în decembrie şi s-a anunţat şi în presă că există un interes puternic din partea pieţei pentru a construi aceste parcuri fotovoltaice. Este o veste bună pentru noi şi pentru partenerul nostru”, a explicat, într-o conferinţă de presă, Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze şi Energie, întrebat de jurnalişti de unde provine întârzierea de un an pentru data la care parcurile fotovoltaice vor produce curent, respectiv 2025, faţă de 2024, iniţial.
Potrivit raportului companiei, în iulie 2023, contractele de finanţare pentru dezvoltarea a patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulată de aproximativ 450 MW au fost semnate de către Ministerul Energiei, ca autoritate contractantă, şi de către cele patru entităţi legale, beneficiare ale acestei finanţări şi responsabile pentru implementarea proiectelor. Investiţiile totale necesare pentru dezvoltarea celor patru parcuri fotovoltaice se ridică la peste 400 milioane de euro, 70% fiind finanţate prin Fondul de Modernizare. OMV Petrom S.A. şi Complexul Energetic Oltenia S.A. sunt parteneri egali în aceste entităţi, fiecare deţinând o participaţie de 50%.
Compania estimează că lucrările de construcţie vor dura 2 ani şi că parcurile fotovoltaice vor începe să producă electricitate la sfârşitul anului 2025 sau începutul lui 2026, au precizat reprezentanţii OMV Petrom. AGERPRES