România importa în cursul săptămânii trecute gaze prin trei din cele patru puncte de conexiune cu vecinii, respectiv Isaccea (Ucraina), Negru Vodă (Bulgaria) și Arad (Ungaria). Doar Giurgiu (Bulgaria) a rămas fără importuri de gaze.
În total, 11,3 milioane de metri cubi de gaze intrau zilnic în România, la un consum total de 41,5 milioane mc, restul fiind acoperit din producția internă – 22,2 milioane mc și extracția din depozite – 8 milioane mc.
După cum scrie Economedia.ro, au reînceput, după o pauză de nouă luni, importurile via Ucraina prin punctul Isaccea, pentru că Gazprom a rezervat capacitate de export. În același timp, deși țara noastră exporta gaze către Ungaria, acum situația s-a inversat: din Ungaria se aduc gaze, în fapt, de aici vin cantitățile de import cele mai mari, ruta Arad luându-i locul, ca importanță, celei de la Negru Vodă.
În ultimele două săptămâni, prețul gazelor a scăzut cu circa 30% la bursa din Viena (de unde vine marfa către România, via Ungaria), pentru că mai multe vase cu LNG au venit către Europa, diminuând presiunea pe prețul gazului pe piața europeană.
România, iarna, are mai multe surse de alimentare a consumului, după cum urmează: producția proprie a Romgaz și Petrom, extracția din depozitele umplute în sezonul cald și importurile. Deocamdată, indiferent de punctul de intrare în țară, toate gazele de import au proveniență rusească.