Rezervele de gaze naturale ale Israelului au crescut cu 40% în ultimul deceniu, mulţu­mită inten­sificării activităţii de explorare şi forare. Ungaria a descoperit noi zăcăminte de petrol pe malurile Dunării, lângă Budapesta, şi a reactivat o exploatare mai veche de gaze de şist la graniţa cu România, accesibile acum datorită progresului tehnologic. În apele marine norvegiene, gigantul polonez PKN Orlen are totul pregătit pentru a dezvolta noi depozite de petrol şi gaze destinate pieţei din Polonia.

Companiile internaţionale de energie au anunţat doar în ultima lună noi descoperiri de petrol şi gaze în Maroc, Egipt şi Nigeria. Ţările din zona Mării Caspice se pregătesc pentru a produce şi exporta mai mult. De Argentina se apropie un boom al petrolului.

Companii de gaze şi petrol mari şi mici şi-au intensificat vânătoarea de noi depozite într-un pariu pe termen lung că va fi cerere. Şi de ce n-ar fi? China, cel mai mare consumator de energie din lume, cumpără gaze de parcă încă ar mai fi criză de energie, după cum scrie Bloomberg. Apoi, cele mai recente estimări arată că, ultima modă în energia nucleară, reactoarele modulare mici vor fi inaugurate târziu, spre exemplu în Europa de Est cel mai devreme în 2029. Cu gazele şi petrolul este mai simplu.

 

Citiți articolul integral pe ZiarulFinanciar.ro