Aproximativ 483,6 milioane de lei va încasa statul român, acţionar cu 20,7% din capital prin Ministerul Energiei, din dividendele distribuite de producătorul de petrol şi gaze OMV Petrom, cea mai mare companie listată pe piaţa românească de capital.

Suma ia în calcul un dividend brut de 0,0375 pe unitate şi cele 12,9 miliarde de acţiuni deţinute de stat. În funcţie de preţul actual de tranzacţionare, randamentul este de 7,7%. Distribuite din profitul istoric de 10 mld. lei din 2022, dividendele vor fi încasate de către acţionarii OMV Petrom în data de 7 iunie.

Compania anticipează anul acesta venituri de 39,9 mld. lei, în scădere cu 28% faţă de nivelul din 2022, în vreme ce profitul net s-ar diminua cu peste 60% la 3,9 mld. lei, arată datele din bugetul de venituri şi cheltuieli. Cu o evoluţie de plus 12% în ultimele 12 luni, acţiunile SNP se încadrează peste dinamicile indicilor BET şi BET-NG, unde sunt incluse companiile de pe Piaţa Reglementată a BVB care au obiectul de activitate energia şi utilităţile aferente.