Federația Patronală de Petrol și Gaze (FPPG) a transmis parlamentarilor un set de propuneri de amendate a OUG 119/2022, ultimul act normativ relevant pentru energie, care a intrat în dezbaterea Parlamentului.

Petroliștii cer ca, pentru gazele extrase din țară și folosite în centralele electrice proprii, în care OUG a stabilit un preț maxim de transfer de 100 de lei/MWh, să se plătească redevența ca procent din acest preț, nu, așa cum este regula generală acum, când procentele de redevență se aplică la prețurile spot de la Central European Gas Hub, unde prețul este de zece ori mai mare decât acest preț de 100 de lei. De asemenea, dacă în centralele proprii trebuie să se introducă gazele care au fost extrase și sunt deja înmagazinate, pentru care s-a plătit deja acea redevență mare, să se facă o recalculare.

Practic, în absența acestei modificări, se ajunge ca, mai ales pentru zăcămintele mai mari, costul de total de extracție al gazelor, cu redevență și impozit suplimentar, să fie mai mare decât prețul de 100 de lei cu care Petrom și Romgaz sunt obligate să le introducă în centrale. Ceea ce ar face ca producția de energie electrică în centralele pe gaze ale celor două companii să se oprească, pentru că e mai rentabil să se vândă gazele în piață.

Citiți articolul integral pe platforma Economica.Net