Cele mai mari provocări pentru încheierea unui Power Purchase Agreement (PPA) sunt lipsa legislației specifice, blocajul transferului de garanții de origine și lipsa de informare cu privire la utilizarea acestui instrument de contractare. Acestea sunt concluziile celor 16 speakeri prezenți pe 9 octombrie la conferința Romanian Green PPA. Evenimentul a reunit dezvoltatori, investitori, producători de energie din surse regenerabile de energie, consumatori finali, furnizori, traderi de energie, companii de avocatură, consultanți în fiscalitate, energie și ESG.

La eveniment au participat 300 de reprezentați ai companiilor din România și din Europa care au aflat informații despre cum pot securiza prețul la energie pe termen lung. Potrivit statisticilor prezentate în eveniment, în ultimii patru ani, numărul tranzacțiilor de tip PPA s-a triplat la nivel european, atingând pragul de 180 de tranzacții semnate doar in 2022. În România au fost semnate trei astfel de contracte.

„Interzicerea PPA-urilor pentru 8 ani a creat un anumit comportament pe piața de energie. Consumatorii trebuie educați pentru a-i ajuta să navigheze prin acest schimb de paradigmă și pentru a se crea noi structuri ale pieței. Companiile sunt încă foarte precaute când decid să achiziționeze energia pe o perioadă lungă de timp (10-20 de ani) deci este o chestiune de încredere și menagementul riscului. Nu în ultimul râd, fluctuațiile mari la prețul energiei au cauzat temeri în ceea ce privește evoluția pieței de energie”, a spus Delia Pachiu, senior expert energy în cadrul firmei de avocatură Pachiu & Associates.

Soluțiile propuse de speakeri au fost următoarele:

  • Îmbunătățirea cadrului legal și de reglementare pentru a oferi mai multă stabilitate și predictibilitate acestui tip de tranzacții.
  • Consumatorii finali industriali ar trebui informați și încurajați pentru a înțelege mai bine beneficiile PPA-urilor.
  • România trebuie să devină membru cu drepturi depline al Asociaţiei Organisme emitente (AIB) pentru a permite transferul Garanțiile de origine (GO) pe teritoriul UE.

„Principalul obstacol în acest moment este că puține companii din România au parcurs procesul până la capăt și au semnat un PPA – și nu ar trebui să subestimăm bariera psihologică atunci când le cereți companiilor care au cumpărat întotdeauna energie electrică anual să semneze un contract pe o perioadă de 10 sau 20 de ani direct cu un producător de energie. Este un pas mare și, de înțeles, îi face pe oameni nervoși, în special într-o perioadă de fluctuație a prețurilor la energie. Acest lucru se va schimba pe măsură ce se semnează mai multe PPA-uri, dar toți trebuie să acceptăm că firmele vor fi precaute și că luarea deciziilor va dura”, a declarat Matej Kruspan, Chef Commercial Officer în cadrul Rezolv Energy.