Piața locală de sisteme de securitate a crescut anul acesta cu aproximativ 20%, potrivit estimărilor Atu Tech (a2t.ro), cel mai mare magazin online de sisteme de securitate din România. Contextul socio-economic din acest an a influențat percepția românilor asupra siguranței proprii, aceștia investind în sisteme de protecție avansate.

Anul acesta, clienții a2t.ro și-au dorit sisteme de securitate mai performante, cu camere de supraveghere care pot înregistra imagini color chiar și pe timpul nopții, cu soluții care conțin soft-uri de tip AI, Deep Learning și analiză video, ce permit o analiză mai bună a imaginii, care fac diferența între oameni, animale, autoturisme și pot face detecție inteligentă la mișcare, crescând astfel nivelul de acuratețe al alarmelor trimise și îmbunătățind semnificativ sistemele de securitate.

Potrivit specialiștilor Atu Tech, piața de sisteme de securitate din România este mai aproape de maturitate, principalele categorii de consumatori având o minimă educație a prevenției. Acest lucru se observă și în alegerile de zi cu zi ale clienților, care nu mai cumpără cele mai ieftine soluții, ci caută produse de calitate, dar și complementare, pentru a avea sisteme cât mai profesionale: cumpără switch-uri de calitate, cabinete RACK, doze de conexiuni speciale pentru camerele de supraveghere etc.

În ceea ce privește dezvoltarea tehnologică și noutățile apărute anul acesta de la producători, cele mai noi camere de supraveghere au iluminare duală pe timpul nopții. Adică pot să înregistreze imagini cu infraroșu și să comute pe modul LED color doar atunci când detectează mișcare.

De asemenea, un alt tip de cameră de supraveghere a început să apară pe piață folosind termenul „Active Detterence Camera” – această camera vine echipată cu tehnologie FULL COLOR, dar și cu iluminare roșie – albastră, pentru a simula luminile unei mașini de poliție, și cu un difuzor puternic care poate să avertizeze intrușii că sunt supravegheați.

O tendință importantă care s-a evidențiat anul acesta a fost în zona camerelor 4G cu panou solar, în contextul în care tot mai mulți oameni caută să își securizeze casele de vacanță sau terenurile de agrement.