Piaţa de capital din România a crescut în primele 5 luni cu 7,1% prin prisma indicelui BET-TR, care include şi dividendele, iar numărul de investitori a ajuns la 140.000, un nou record, conform unui raport al Bursei de Valori Bucureşti.
„Opt milioane de români vor putea beneficia de listarea Hidroelectrica prin intermediul participaţiilor care vor deţinute de fondurile de pensii private şi o numeroasă comunitate investiţională va putea investi direct în companie, beneficiind astfel de toate avantajele unei societăţi listate la cota bursei. Reputaţia Hidroelectrica şi dimensiunea foarte mare anticipată a tranzacţiei arată că bursa locală a atins un nivel ridicat de maturitate şi atractivitate. Succesul unei oferte de dimensiunea Hidroelectrica va contribui semnificativ la creşterea încrederii antreprenorilor locali şi a investitorilor în potenţialul pieţei de capital. Listarea la bursă deschide noi oportunităţi, inclusiv pentru românii care doresc să cumpere şi să deţină acţiuni la una dintre companiile strategice ale României”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.
La finalul şedinţei de tranzacţionare din 31 mai, BET-TR a afişat un nivel de 24.301 puncte. Tot în acest timp, BET-NG, indicele companiilor din energie şi utilităţi, a avut o creştere de 10,7%. Deşi creşterea înregistrată la finalul lunii mai la nivelul general al pieţei a avut loc pe fondul unei lichidităţi în scădere, toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) se aflau în teritoriu pozitiv la finalul primelor 5 luni ale acestui an.
„IPO-ul istoric al Hidroelectrica va fi cel mai important eveniment din perioada următoare pentru România din punct de vedere economic şi al capitalului de imagine pe care îl putem consolida în rândul marilor investitori internaţionali. Listarea la bursă a companiei Hidroelectrica va fi posibilă după încheierea cu succes a celui mai mare IPO realizat vreodată în România şi va fi unul dintre cele mai mari IPO-uri realizate la nivel global în această perioadă. Este o tranzacţie foarte importantă pentru România cu implicaţii semnificative, inclusiv în ceea ce priveşte promovarea de către MSCI la statutul de Piaţă Emergentă, şi credem cu tărie în succesul acestei listări”, a spus Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.
Numărul investitorilor de pe piaţa de capital din România a continuat să crească şi a ajuns la finalul primului trimestru din 2023 la peste 141.000 de investitori, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Prin comparaţie, în 2019 erau aproape 54.000 de investitori. Acest lucru înseamnă o creştere de 160% realizată într-un ultimii cinci ani. Mai mult, cifra de 141.000 de investitori reprezintă un maxim istoric pentru piaţa de capital din România.
În ceea ce priveşte lichiditatea, per ansamblu se poate constata că valoarea totală de tranzacţionare cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la 7,5 miliarde lei, echivalentul a 1,5 miliarde euro, însă această cifră este în scădere cu 24% faţă de primele cinci luni ale anului trecut, pe fondul aşteptărilor investitorilor privind viitoarele IPO-uri anunţate la BVB, dintre care cel mai semnificativ eveniment corporativ îl reprezintă anticipata listare a Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România.
Valoarea totală a celor 15 listări realizate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a depăşit 1,8 miliarde euro în în primele cinci luni ale acestui an, o perioadă marcată de volatilitate în pieţele de capital internaţionale. Defalcat, pe segmentul de venit fix, au fost listate 7 emisiuni de obligaţiuni corporative în valoare cumulată de 1,12 miliarde euro, 5 emisiuni de titluri de stat Fidelis în valoare de 618 milioane euro, şi o emisiune de obligaţiuni municipale în valoare de 112 milioane euro, iar pe segmentul de acţiuni a avut loc o listare în valoare de 1 milion de euro. Instrumentele de venit fix au contribuit în mod semnificativ la valoarea totală de tranzacţionare consemnată în primele cinci luni la BVB, impulsionate în special de continuarea programului de emisiuni de titluri de stat Fidelis, dar şi de revitalizarea segmentului de obligaţiuni corporative. Privind evoluţia listărilor de acţiuni şi obligaţiuni, la nivelul BVB au fost listate 163 de instrumente financiare în ultimii cinci ani în valoare cumulată de 8 miliarde euro.
În ultimii 5 ani, piaţa de capital din România a supraperformat prin comparaţie cu o serie de indici reprezentativi după ce companiile din indicele BET-TR au oferit investitorilor creşteri de peste 100%, exprimate în moneda unică europeană. Evoluţia pozitivă a pieţei de capital din primele cinci luni din 2023 an vine după un an 2022 marcat de volatilitate şi incertitudini. La nivelul pieţei de capital româneşti s-au înregistrat anul trecut noi maxime la capitolul valoare totală de tranzacţionare, lichiditate medie zilnică şi număr de tranzacţii.
Astfel, Bursa de Valori Bucureşti a atins un nou record în 2022 în ceea ce priveşte valoarea totală de tranzacţionare realizată pe toate pieţele cu toate tipurile de instrumente financiare după ce tranzacţiile totale au depăşit 24 miliarde lei, în creştere cu 11% faţă de nivelul din 2021. Tot la nivelul anului trecut, lichiditatea medie zilnică de tranzacţionare pentru toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piaţa Reglementată (PR) şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT) a crescut cu 11% şi a ajuns la 95,6 milioane lei. Investitorii au realizat în 2022 un nou record în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii cu toate tipurile de instrumente financiare realizate pe toate pieţele: peste 1,67 milioane de tranzacţii. În acelaşi timp, incertitudinile internaţionale au condus la scăderi ale pieţei, de 1,9% pentru indicele BET-TR, la finalul anului trecut. AGERPRES