Premier Energy, furnizor şi distribuitor de gaze naturale, a achiziţionat compania CEZ Vânzare, deţinută de Macquarie Asset Management, cu un portofoliu de 1,4 milioane de clienţi.
Potrivit unui comunicat al Premier Energy, tranzacţia intră în vigoare după finalizarea tuturor procedurilor legale şi comerciale necesare, iar CEZ Vânzare va fi rebranduit cu numele noului proprietar.
„Achiziţia CEZ Vânzare este un pas extrem de important în strategia noastră de dezvoltare locală şi regională, în linie cu planul anunţat de a deveni o platformă energetică regională. Suntem implicaţi pe termen lung în distribuţia şi furnizarea de gaze naturale în România, precum şi în producţia şi furnizarea de energie electrică din surse regenerabile. Avem un business care se extinde atât organic, cât şi prin achiziţii şi fuziuni, iar obiectivul nostru este integrarea pe verticală. Aşadar, preluarea CEZ Vânzare creează sinergii în grupul nostru şi ne completează portofoliul”, a declarat Jose Garza, CEO al Premier Energy.
Potrivit comunicatului citat, strategia CEZ Vânzare va rămâne concentrată pe furnizarea de energie electrică şi gaze naturale iar tranzacţia şi schimbarea de proprietate nu vor avea niciun impact asupra prevederilor contractuale dintre companie şi clienţii săi, angajaţi, furnizori sau parteneri.
De asemenea, echipa şi detaliile de contact ale CEZ Vânzare rămân neschimbate în perioada următoare.
Înfiinţată în 2007, Premier Energy operează ca distribuitor şi furnizor pe piaţa gazelor naturale din România, fiind al treilea mare jucător de profil, după Engie şi E.ON. Compania este deţinută de holdingul din energie Premier Energy PLC înregistrat în Cipru, controlat indirect de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, prin intermediul fondului de investiţii Emma Capital. Totodată, Premier Energy PLC este cel mai mare distribuitor şi furnizor de energie electrică în Republica Moldova, cu o cotă de piaţă de circa 70%. La finalul anului trecut, Premier Energy a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni al companiei Alive Capital, cel mai mare jucător independent din piaţa energiei regenerabile. Prin aceste achiziţii, grupul îşi pregăteşte tranziţia către energie regenerabilă, ţinta setată pentru România şi în regiune fiind de 300-500 MW în următorii cinci ani.
CEZ Vânzare este principalul furnizor de electricitate în sud-vestul României, precum şi furnizor de gaze, având un portofoliu total de 1,2 milioane de clienţi. AGERPRES