Vremea neobișnuit de caldă pentru această parte a anului, reducerea semnificativă a consumului pe plan local, dar și în restul Europei, în special a celui industrial, precum și gradul înalt de umplere a depozitelor subterane de înmagazinare atins pe parcursul anului trecut înaintea iernii s-au numărat printre factorii care au făcut ca, în prima lună din 2023, România să exporte cantități mai mari de gaze naturale decât a importat, o premieră națională absolută, în urma unei adevărate explozii a livrărilor la extern.
În ianuarie, din sistemul național de transport au ieșit în afara țării, către statele vecine, peste 1,09 milioane MWh de gaze, în creștere de nu mai puțin de 33 de ori comparativ cu luna similară din 2022 (sub 33.000 MWh), relevă date prezentate acum și analizate de Profit.ro.
Cea mai mare parte a exporturilor a avut, ca de obicei, destinația Ungaria, reprezentând livrări prin punctul de interconectare de la Csanadpalota, consemnându-se însă și ieșiri către Republica Moldova, prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău.
Importurile, în schimb, s-au redus cu aproape 82%, de la 4,08 la 0,746 milioane MWh. Astfel, gazele provenite din afara României, majoritar din sursă rusească, au reprezentat mai puțin de 6% din totalul cantităților intrate în consum.

Citiți articolul integral pe platforma Profit.ro