Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut omologului său bulgar Kiril Petkov, în cadrul unei convorbiri telefonice, urgentarea finalizării lucrărilor de construire a conductei care va conecta sistemele de transport de gaze naturale ale Bulgariei și Greciei, care, odată pusă în funcțiune, ar permite României să își diversifice sursele de import de gaze cu livrări din Azerbaijan și din transporturi maritime de gaze naturale lichefiate (LNG), reducându-și astfel dependența de gigantul rus de stat Gazprom.
„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a abordat problema coridorului vertical dat de interconectorul de gaz Grecia-Bulgaria, care dă substanță proiectului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria). Partea bulgară a subliniat prioritatea pe care o acordă acestui interconector”, a transmis Guvernul.
Lucrările de construire a conductei IGB (Stara Zagora – Komotini), un proiect anunțat de 14 ani, au demarat în 2019 și ar fi trebuit să fie gata la finalul anului trecut, însă există riscuri ca nici noul deadline – iulie 2022 – să nu fie respectat. În vara anului trecut, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, relua o discuție mai veche privind modul în care autoritățile bulgare și cele elene tratează realizarea interconectorului dintre rețelele de gaze ale celor două state, un proiect care ar permite României accesul la alte surse de gaze decât cele rusești, respectiv azere sau LNG.
“Îmi pare rău că nici astăzi bulgarii și grecii nu sunt gata. 180 de kilometri de conductă. De 13 ani. Trecut pe PCI (lista proiectelor de interes comun aprobată de Comisia Europeană – n.r.), finanțat de Comisia Europeană, interconectorul dintre Bulgaria și Grecia, Stara Zagora-Komotini, nu l-au finalizat nici acum. Ca să putem să preluăm gaze în primul rând pentru tranzit, în majoritate, și apoi să acoperim declinul de producție în România, care este în creștere”, declara Sterian, citat de Profit.ro.