Preţul carburantului la pompă va fi compensat cu 50 de bani, jumătate din această reducere urmând să fie decontată de stat, a anunţat pe 23 iunie prim-ministrul Nicolae Ciucă.

 

„Guvernul României continuă să implementeze măsurile de protejare a cetăţenilor şi economiei de efectele crizei pe care o traversăm. Pentru ca cetăţenii români şi firmele să plătească mai puţin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se aplică direct la pompă. În sprijinul parteneriatului dintre societatea civilă şi Guvern, între Guvern şi populaţie, precum şi mediul de afaceri am luat decizia să aplicăm această măsură, O măsură care a fost, de asemenea, adoptată şi de alte ţări (…) vorbim de Spania şi Franţa”, a declarat Ciucă, joi, la Palatul Victoria.
Premierul a adăugat că măsura implică atât responsabilitatea Guvernului, cât şi responsabilitatea companiilor din industria petrolieră. „Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat, printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori şi ministerele de resort”, a precizat acesta.
Nicolae Ciucă a menţionat că măsura va fi aplicată pe o perioadă de trei luni. „Compensarea va fi evidenţiată pe fiecare bon fiscal emis la staţiile de alimentare cu combustibil. Valoarea pachetului de compensare pentru această perioadă va fi de două miliarde de lei, jumătate din aceşti bani urmând a fi asiguraţi de la bugetul de stat”, a adăugat prim-ministrul.
Premierul a mai spus că la finalul perioadei de compensare de trei luni de zile, Guvernul va analiza, dacă va fi necesar, un set nou de măsuri.
Totodată, acesta a menţionat că Executivul are, de asemenea, la îndemână „un instrument util”, respectiv ordonanţa de combatere a efectelor speculative. „Prin acestea vom asigura un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor împotriva creşterilor nejustificate ale preţurilor”, a susţinut Ciucă.
Şeful Executivul a subliniat că măsurile avute în vedere nu afectează bugetul de investiţii. „Măsurile pe care noi le luăm şi care fac parte dintr-un mecanism eficient pentru următoarele trei luni. (…) Nu afectează în niciun fel bugetul de investiţii. Guvernul va păstra ţinta de 7% din Produsul Intern Brut pentru investiţii, respectiv, 88 de miliarde de lei. În acelaşi timp, vom intensifica eforturile pentru a absorbi banii asiguraţi prin fondurile europene, atât prin Cadrul Multianual Financiar, cât şi prin PNRR”, a punctat Nicolae Ciucă. AGERPRES

 

Potrivit informațiilor Economedia și G4Media, guvernul a convenit deja cu OMV Petrom să împartă această compensare. ”OMV Petrom a acceptat să acorde practic un discount de 25 de bani pe litrul de combustibil, iar guvernul va veni cu alți 25 de bani. Practic, OMV Petrom susține și ea din solidaritate cu clienții această compensare, având în vedere că profiturile companiei cresc odată cu creșterea prețului”, au declarat surse guvernamentale pentru Economedia și G4Media. Zilele următoare, guvernul va discuta și cu ceilalți distribuitori de carburant pentru ca aceștia să accepte să intre voluntar în schema de compensare, potrivit surselor citate. În caz că acestea nu vor accepta să compenseze, ele vor risca să își piardă o parte dintre clienți, mai ales transportatorii, dată fiind diferența de preț la pompă.