Preţul permiselor de pe piaţa de carbon din Uniunea Europeană au încheiat tranzacţiile de săptămâna trecută la un nivel record, de peste 96 de euro, iar analiştii se aşteaptă că pragul simbolic de 100 de euro ar putea fi depăşit în curând.

Cunoscută sub numele de Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), piaţa europeană a carbonului obligă fabricile, centralele electrice şi companiile aeriene să plătească pentru fiecare tonă de CO2 pe care o emit – cu cât preţul permiselor este mai mare, cu atât costul producerii emisiilor cu efect de încălzire a planetei este mai mare, deşi unele primesc permise gratuite pentru a le ajuta să rămână competitive în ceea ce priveşte costurile pe pieţele globale.

Preţul carbonului a crescut cu peste 200% de la începutul anului 2021, din cauza unor factori, inclusiv creşterea preţurilor gazelor, care au determinat, de asemenea, unele centrale generatoare de energie să treacă la cărbune, ceea ce a dus la emisii mai mari şi la cererea de permise.

Evoluţia ascendentă a costurilor europene ale carbonului s-a desfăşurat pe măsură ce factorii de decizie din UE au dezvăluit anul trecut o serie de noi regulipentru a reduce emisiile mai rapid până în 2030, inclusiv o reformă a pieţei despre care analiştii se aşteaptă să urce şi mai mult preţurile CO2.

Unele țări, inclusiv Polonia, au spus că preţurile ridicate ale CO2 sunt determinate de speculatori şi au îndemnat UE să intervină pe piaţă. Alte state consideră că un preţ ridicatal carbonului este esenţial pentru atingerea obiectivelor climatice şi subliniază evaluarea recentă a agenţiei de supraveghere a valorilor mobiliare din UE, conform căreia nu există nicio dovadă de abuz.