Prețul energiei electrice pe piața spot a bursei de la București a fost în decembrie 2023 mai mic cu 67% decât în aceeași perioadă a anului precedent, arată un raport al operatorului bursier OPCOM. Cu toate acestea, Guvernul nu modifică nivelul plafoanelor din schema de sprijin pentru consumatori, pentru a nu bulversa sistemele de facturare ale furnizorilor, spune Sebastian Burduja, ministrul de resort.

Prețul mediu al energiei pe Piața pentru Ziua Următoare (piața spot) a bursei locale OPCOM a fost în decembrie de 402 lei pe MWh, în scădere de la 1.219 lei pe MWh în decembrie 2022. Față de luna anterioară, de noiembrie 2023, când energia costa 507 lei/MWh, prețul în decembrie a fost și mai mic (cu 20%).

Acesta este doar prețul materiei prime. Pentru consumatorii finali se adaugă tarife de transport și distribuție, de injectare și extracție din rețea, precum și de furnizare, care diferă de la o companie la alta. Pentru consumatorii casnici prețurile plătite în facturi sunt plafonate de stat până în martie 2025.

Citiți analiza integrală pe HotNews.ro