Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au revenit peste pragul de 40 de euro pentru un Megawatt-oră, pe fondul unei posibile greve a muncitorilor de la unele facilităţi de gaze lichefiate din Australia.
Angajaţii din Australia ai firmelor Chevron Corp. şi Woodside Energy Group Ltd. au votat în favoarea demarării unei greve, care este posibil să afecteze livrările de gaze naturale lichefiate ale Australiei, ceea ce ar pune presiune pe piaţa mondială de GNL. Deocamdată nu este clar când anume ar urma să fie declanşată greva, dacă se va ajunge la această formă de protest.
Nick Campbell, director la firma de consultanţă Inspired Plc., spune că este posibil ca cumpărătorii asiatici să vină cu oferte mai mari pentru a-şi garanta importurile de gaze lichefiate şi a înlocui livrările din Australia care ar putea să fie perturbate, iar această situaţie ar afecta şi Europa. „Gazele lichefiate au devenit o sursă importantă de aprovizionare în mixul de gaze european şi de acea orice semnal că aceste livrări sunt în pericol duce la o creştere a preţurilor”, spune Nick Campbell.
Există şi alţi factori care au impulsionat preţul gazelor în ultima perioadă. Printre acestea se numără diminuarea importurilor de gaze lichefiate în Europa în ultima lună şi livrările în creştere din Europa în Ucraina, care are capacităţi de depozitare disponibile. Potenţialele întârzieri în lucrările de mentenanţă la facilităţile de gaze din Norvegia reprezintă şi ele un risc. Însă pentru moment aceşti factori sunt contracaraţi de cererea redusă de gaze precum şi de faptul că gradul de umplere a depozitelor din Europa este la un nivel neobişnuit de mare pentru acest moment al anului. AGERPRES