Cotaţiile de referinţă la gazele naturale pe piaţa din Europa se redresează, pe fondul semnelor că şi în aprilie va fi o vreme mai rece decât de obicei, ceea ce ar reprezenta un potenţial punct de presiune pentru stocurile din regiune.

Temperaturile în nordul şi în nord-vestul Europei ar urma să se menţină sub normele sezoniere până la mijlocul lunii aprilie, conform Centrului european pentru prognozarea vremii pe termen mediu.

Stocurile complete au salvat în această iarnă regiunea de o criză energetică, dar luna aceasta vremea nefavorabilă a crescut cantitatea de gaze consumată din depozite, care vor trebui umplute în perioada verii.

În acest moment, se estimează că facilităţile de stocare din nord-vestul Europei şi Italia vor fi umplute complet până la finalul lunii septembrie, în cazul unor condiţii meteo medii, conform datelor Bloomberg. Totuşi, fluxurile robuste de gaze naturale lichefiate (GNL) şi ţinerea sub control a cererii continuă să fie factori importanţi.

„Aprovizionarea cu GNL ar putea depăşi nivelul din vara anului trecut, pentru a compensa petrolul rusesc, dar consumul continuu de gaze pentru locuinţe şi industrie indică că depozitele vor trebui umplute în perioada verii”, estimează Bloomberg.

De asemenea, concurenţa pentru gaze naturale lichefiate se intensifică, pe fondul majorării cererii în Asia. Exporturile de GNL din SUA sunt în prezent mai profitabile dacă sunt trimise în Asia şi nu în Europa, conform Bloomberg. AGERPRES