Prețul gazelor a continuat să crească săptămâna trecută, stimulat de o reducere puternică a ofertei din Rusia, în timp ce petrolul a continuat să scadă, pe fondul temerilor privind o posibilă recesiune care ar submina cererea.
Pe 16 iunie, TTF olandez, referința europeană a gazelor naturale, se tranzacționa la 134,300 de euro pe megawatt-oră (MWh). De pe 13 iunie, TTF a urcat cu peste 60%, apropiindu-se de pragul de 150 de euro pe MWh (148,995). Astfel de prețuri nu au mai fost văzute din martie, când gazele naturale au fost împinse la maximul istoric.
Gazul britanic se tranzacționa la 282,00 pence pe termie (o unitate de cantitate de căldură), după ce a atins un maxim de 315,07 pence, în creștere cu peste 88% față de zilele anterioare. Această creștere „bruscă” și „rapidă” este cauzată de „o dublă perturbare a aprovizionării cu gaze naturale pe piața europeană”, a explicat Ole R. Hvalbye, analist la SEB.
Pe de o parte, „am asistat recent la o penurie bruscă a aprovizionării cu gaze naturale lichefiate (GNL) în SUA”, a continuat el, în condițiile în care un incendiu a afectat terminalul Freeport LNG de lângă Houston, Texas, care ar trebui să fie scos din funcțiune timp de 90 de zile. „Până la 3,4 milioane de tone de GNL vor fi retrase de pe piață”, spune Ole R. Hvalbye.
În același timp, compania rusă Gazprom a anunțat o reducere a livrărilor din conducta Nord Stream, care alimentează Germania. De asemenea, grupul italian ENI a anunțat că, după ce miercuri și-a redus livrările de gaze naturale către Italia cu 15%, gigantul rus va livra joi doar 65% din cantitățile solicitate. De asemenea, se așteaptă ca OMV din Austria să își reducă livrările de gaze.
Șeful Gazprom, Alexei Miller, a apărat alegerile grupului său în contextul ofensivei Rusiei în Ucraina și al sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei. „Produsul nostru, regulile noastre. Nu jucăm după reguli pe care nu le-am făcut noi”, a declarat el la forumul economic de la Sankt Petersburg.
„Aceasta este în mod clar o strategie pentru a perturba și a crește prețurile”, a comentat ministrul german al Economiei și Climei, Robert Habeck, într-o declarație. „Teama a revenit pe piața europeană a gazelor”, a completat Hvalbye, subliniind că este nevoie de timp pentru a construi o alternativă la gazul rusesc pentru Europa.