Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut la 87,55 dolari pe baril săptămâna trecută, cel mai ridicat nivel din 29 octombrie 2014. Contractele futures pentru ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) au urcat până la un maxim al ultimelor două luni de 84,95 dolari pe baril.

După ce a lansat atacuri cu drone şi rachete care au declanşat explozii în camioanele cu combustibil şi au ucis trei persoane, mişcarea Houthi a avertizat că ar putea viza mai multe instalaţii, în timp ce Emiratele Arabe Unite au declarat că îşi rezervă dreptul de a „răspunde la aceste atacuri teroriste”.

Analiştii CommSec au declarat că preţurile petrolului au fost susţinute şi de temperaturile mai scăzute din emisfera nordică, care au determinat creşterea cererii de combustibili pentru încălzire.

„Previziunile analiştilor se aşteaptă ca cererea să depăşească oferta în acest an, pe măsură ce lumea se deschide după 2 ani de blocaj şi reia o traiectorie mai normală a cererii”, a declarat Ash Glover de la CMC Markets.

Este puţin probabil ca echilibrul strâns dintre cerere şi ofertă să se relaxeze, au spus analiştii.

Unii producători din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se străduiesc să pompeze la capacităţile permise, din cauza investiţiilor insuficiente şi a întreruperilor, în cadrul unui acord OPEC+, de a adăuga 400.000 de barili pe zi în fiecare lună.