Prima mini-pădure urbană comunitară din Constanța a fost plantată pe 1 aprilie, în zona Marvimex – Inel 2, în cadrul programului strategic de regenerare urbană „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța” dezvoltat de Primăria Constanța și Asociația Act for Tomorrow. Acțiunea face parte din programul „România plantează pentru mâine”, cea mai mare inițiativă privată de plantare din România, inițiată de OMV Petrom.

Noua mini-pădure plantată în Constanța numără aproximativ 3.000 de arbori și arbuști plantați pe o suprafață de 2.000 mp, fiind alcătuită dintr-un mixt de 14 specii. Spațiul este prevăzut cu alei si două zone de relaxare. Pădurea are la bază metoda Miyawaki, recunoscută în 2006 cu Premiul Blue Planet, echivalentul unui Premiu Nobel pentru ecologie.

Inițiativa „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța” își propune crearea primului spațiu regenerativ din Constanța și multiplicarea acestuia în alte cartiere din oraș, dar și o componentă puternică de responsabilizare a locatarilor, precum și a cetățenilor din oraș, în vederea protejării arborilor și arbuștilor plantați, prin activități care să aducă cetățenii mai aproape de natură și să le arate beneficiile multiple ale spațiilor verzi din cartiere.

Astfel, unicitatea proiectului constă în faptul că va continua dincolo de evenimentul propriu-zis de plantare, vizând implicarea directă a comunității în îngrijirea micro-pădurii și în dezvoltarea armonioasă a acestui spațiu, pe termen mediu și lung, astfel încât să răspundă nevoilor și dorințelor locuitorilor. Proiectul presupune crearea unor oportunități de învățare și recreere pentru locatari, ateliere de educație ecologică, realizarea de picturi murale, cinematograf în aer liber și alte activități în natură, pentru ca aceștia să se poată bucura de tot ce are de oferit noul spațiu verde din cartierul lor.

Această tehnică permite dezvoltarea unei păduri dense, care va da naștere unui ecosistem complex și stratificat, adaptat mediului local, capabil să absoarbă mai mult dioxid de carbon decât pădurile tradiționale și care va reduce nivelul de zgomot și praf. Prin urmare, cu ajutorul principiilor specifice abordării Miyawaki, pădurea din cartier va crește mai repede și va fi mai rezistentă la condițiile de climă și sol din mediul urban. Beneficiile pădurii Miyawaki includ îmbunătățirea calității aerului, atenuarea efectului de insulă de căldură urbană, creșterea biodiversității și reducerea poluării fonice. În plus, pădurile Miyawaki necesită mai puțin spațiu și întreținere decât parcurile tradiționale, ceea ce le face o soluție ideală de infrastructură verde pentru zonele urbane cu spații verzi limitate. Mai mult, studiile au arătat că accesul la pădurile Miyawaki poate avea un impact pozitiv asupra sănătății fizice, dar și mintale, reducând stresul și anxietatea și contribuind în cele din urmă la bunăstarea generală populației.

Printre speciile plantate în prima mini-pădure urbană din Constanța, se regăsesc: stejar pedunculat, stejar roșu, mojdrean, frasin, paltin de câmp, mesteacăn, ulm, tei, pin negru, arțar, jugastru.