Cea mai mare sursă nouă de gaze pentru România este proiectul offshore Neptun Deep din Marea Neagră. OMV Petrom și Romgaz se așteaptă ca primele volume de gaze să fie extrase în 2027, în condițiile în care contractul principal pentru dezvoltarea infrastructurii a fost semnat în luna august a acestui an. Compania italiană Saipem va executa servicii de inginerie, achiziții, construcție, instalare și punere în funcțiune pentru proiectul Neptun Deep, iar primele activități de construcție a proiectului în mare sunt așteptate să înceapă până în 2025.

„Proiectul este uriaș pentru că aceste două zăcăminte de gaze – Pelican și Domino – vor produce 8 miliarde de metri cubi pe an atunci când vor lucra la maximum”, a spus Massimo Cristiani, Corporate Regional Manager, șeful regiunii Europa în cadrul Saipem. Echipa Saipem va acoperi activitățile de Inginerie, Achiziție, Construcție și Instalare a platformei de procesare a gazelor la aproximativ 100 de metri adâncime, două dezvoltări submarine (la aproximativ 1.000 de metri adâncime în câmpul Domino și, respectiv, la aproximativ 100 de metri adâncime în câmpul Pelican), o conductă de gaze de 30″ cu o lungime de aproximativ 160 de kilometri și un cablu de fibră optică asociat, de la platforma de apă de mică adâncime (Shallow Water Platform – SWS), până în apropierea coastei românești.

„Provocarea este în totală concordanță cu tradiția noastră, iar proiectul va fi realizat folosind cele mai bune active ale noastre (navele și șantierele de fabricație proprii). Saipem are posibilitatea cu totul unică de a lucra atât cu oamenii valoroși în domeniul ingineriei, precum și cu propriile sale active”, adaugă Massimo Cristiani.

 

Citiți materialul integral pe platforma Energynomics.ro