Primele proiecte în cadrul programului IMM Plus ar putea fi depuse la începutul lunii martie, acesta fiind o continuare a programului IMM Invest Plus, a afirmat directorul general al Fondului, Dumitru Nancu. El a menţionat că programul va avea un plafon total de garantare de 10 miliarde de lei.
„Pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern este programul Noua Casă. Anul acesta avem 1 miliard lei plafon de garantare. Sperăm ca săptămâna viitoare să intre noul program IMM Plus. Este o continuare a IMM Invest Plus. Astfel, vom continua programul IMM Invest – Agro IMM Invest, IMM Prod şi Garant Construct. Programul are un plafon total de garantare de 10 miliarde lei. Sperăm ca săptămâna viitoare această ordonanţă de urgenţă să fie aprobată de Guvernul României, după care urmează notificarea la Comisia Europeană, iar primele proiecte pe IMM Plus să fie depuse undeva la începutul lunii martie”, a menţionat Dumitru Nancu, la evenimentul „Viitorul afacerilor de familie în România”, organizat de publicaţia Club Antreprenor.
În ceea ce priveşte pachetul de instrumente pentru anul 2024, el a menţionat că sunt patru piloni, respectiv: instrumente financiare dedicate întreprinderilor, instrumente financiare dedicate UAT-urilor (unităţi administrativ teritoriale, n.r.), instrumente financiare dedicate diaspora şi instrumente financiare dedicate persoanelor fizice.
Referindu-se la instrumentele financiare dedicate IMM-urilor, Dumitru Nancu a precizat că va continua şi anul acesta cel mai mare parteneriat public-privat între Guvern şi instituţiile financiare-bancare din România prin programul IMM Plus.
Potrivit acestuia, în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută a fost aprobat Memorandumul prin care Fondul Naţional de Garantare a fost mandatat de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene să implementeze un instrument financiar pentru întreprinderile sociale.
„Este prima instituţie financiară care foloseşte bani europeni. Avem alocaţi 90 de milioane de euro, bani europeni şi, prin acest program, vom face trei tipuri de instrumente financiare pentru întreprinderile sociale: 51% va fi credit bancar, 49% va fi alocaţie nerambursabilă din bani europeni, prin programul Educaţie şi Ocupare 2020 – 2021. De asemenea, săptămâna viitoare urmează să fie aprobat cel de-al doilea Memorandum. Este vorba despre instrumente financiare pentru IMM-uri din programul operaţional Programul Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare (PoCIDIF). Aici suma este mult mai mare şi este doar pentru IMM-uri, nu pentru întreprinderi sociale. Este vorba de 200 de milioane de euro, la care se adaugă cel puţin 200 de milioane de euro credite acordate de cele 23 de instituţii financiare-bancare cu care avem semnată convenţie. La fel vom merge cu 49% nerambursabil, 51% credit bancar”, a mai spus Dumitru Nancu. AGERPRES