Primul mini-reactor nuclear (SMR) din ţara noastră va fi instalat pe terenul fostei termocentrale Doiceşti din judeţul Dâmboviţa, a anunţat Virgil Popescu, ministrul Energiei, în cadrul unei conferinţe de presă ce a marcat lansarea workshop-ului pe tema reactoarelor modulare mici (SMR) care s-a desfăşurat la Bucureşti.
„Am făcut mulţi paşi şi anunţăm public că studiul pentru amplasament s-a încheiat şi că cel mai bun loc pentru primele SMR-uri din România este locaţia unei foste termocentrale pe cărbune. Aşa cum am anunţat, dorim să retragem gradual cărbunele (din mixul energetic) în favoarea energiei curate şi anunţăm că vom avea primul SMR la Doiceşti. (…) Următoarea faza va fi design-ul SMR-urilor la locaţie şi astăzi facem un nou pas către independenţa energetică a României”, a spus Popescu.
La rândul său, Cosmin Ghiţă, CEO-ul Nuclearelectrica, companie ce operează reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă, a precizat că prima centrală SMR va include 6 module cu o capacitate de 462 de MW (77MW per modul). Totodată, proiectul va include şi undeva la 150 de MW în capacitate solară, punerea în funcţiune fiind estimată pentru finalul acestui deceniu. Ghiţă a precizat că tehnologia SMR a companiei americane NuScale este cea mai matură din lume, în acest moment.
„Doiceşti a fost determinat ca amplasament în urma unei examinări în detaliu. (…) În urma studiului am găsit mai multe amplasamente potrivite, cel de la Doiceşti fiind cel care a atins cele mai ridicate calificări în termeni de siguranţă, principii economice şi susţinere a angajamentelor noastre de a înlocui centralele pe cărbune şi de a oferi o nouă viaţă comunităţilor care suferă de pe urma decarbonizării. (…) Selecţia primului amplasament este un prim pas foarte important şi după mai bine de 3 ani de la MoU iniţial (…) Nuclearelectrica merge înainte pe o nouă cale, alături de NuScale, să punem în funcţiune primul SMR în Europa. Suntem angajaţi să oferim României şi regiunii energie verde, sigură şi la un preţ corect”, a spus Cosmin Ghiţă.
Termocentrala Doiceşti din Dâmboviţa avea deja o capacitate de 570 de MW, proiectul nuclear urmând să beneficieze inclusiv de infrastructura de acolo, în special de conexiunea la reţea.
„Comunitatea Doiceşti are potenţialul să beneficieze de amplasarea primei centrale NuScale şi Nuclearelectrica de 6 module şi 462 de MW, în acest deceniu. Modelul NuScale oferă multe oportunităţi pentru crearea de locuri de muncă şi reducere a emisiilor de CO2 (…) şi înseamnă şi crearea de oportunităţi şi beneficii economice pentru Doiceşti. Vă aduc aminte că primii operatori de centrale nucleare de la Cernavodă au provenit de la foste centrale pe cărbun, pregătiţi pentru programul nuclear. Deci suntem exact unde trebuie pentru a crea o nouă generaţie de operatori”, a mai afirmat directorul SNN.
Ghiţă a precizat că România va deveni un hub în regiune în termeni de producţia de componente pentru SMR-uri, asamblare, supply-chain şi pregătirea de operatori pentru tehnologia SMR.
Totodată, Virgil Popescu a intervenit şi a afirmat că „cele două companii, în memorandumul pe care l-au semnat, trebuie să identifice exact ce poate industria românească să facă, cum putem dezvolta industria românească şi cât de mult putem indigeniza componente ale reactoarelor modulare”.
„Cert este că ne dorim ca Nuclearelectrica să fie un operator regional al reactoarelor modulare şi nu numai a acestei tehnologii NuScale”, a spus Popescu.
Ghiţă a mai precizat că, în general, costul de producţie per MWh pentru tehnologia SMR este de puţin peste 60 de dolari/MWh. În ceea ce priveşte investitorii, oficialul Nuclearelectrica a spus că societatea va veni în curând cu o strategie de recrutare a investitorilor.
„Scopul nostru este să începem primul contract în acest an, ceea ce ne va oferi un ghid de finanţare, design şi inginerie şi ne va ajuta să definim întreg lanţul de aprovizionare. Asta ne va oferi un full-cost assessment pentru acest proiect particular, luând în considerare localizarea, iar apoi vom lua decizia finală de investiţie, cum se întâmplă cu toate proiectele de centrale. Dar dacă ar fi menţionez ceva este că m-aş uita la studiile internaţionale care arată comparaţii între tehnologii în ceea ce priveşte costul în dolari per MWh: dacă te uiţi la cărbune ai 91 de dolari/MWh în termeni de cost globalizat al electricităţii, energia nucleară cu reactoare mari este în zona de 69-70 dolari, iar SMR-urile sunt în zona de puţin peste 60 dolari/MWh. Deci în acest sens vedem o economicitate foarte bună. Vă amintesc că atunci când preţul electricităţii era reglementat în România, centralele nucleare de la Cernavodă erau pe locul doi în termeni de economicitate şi erau reactoare mari, deci cu siguranţă ştim că va fi o tehnologie competitivă care poate completa foarte bine expansiunea şi finalizarea proiectului de la Cernavodă pe care îl implementăm acum. (…) Vom lansa în acest an o strategie pentru recrutarea de investitori. Deja avem discuţii cu instituţii financiare guvernamentale din SUA şi avem discuţii şi cu o serie de investitori care şi-au exprimat interes iniţial. Desigur, toată structura financiară va fi realizată în jurul IFD (international finance and development – n.r.), asta va fi work in progress pe măsură ce dezvoltăm proiectul şi tot lanţul de aprovizionare care natural atrage interes din partea investitorilor şi împrumuturi. (…) Suntem încrezători că vom ajunge la o decizie finală de investiţie la finalul acestei prime faze, care va fi iniţiată în acest an”, a detaliat Cosmin Ghiţă.
Se estimează că centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.