Reglementarea pieței de energie electrică va impune tuturor producătorilor să vândă energia doar către către Operatorul pieței de energie electrică OPCOM la 450 de lei/MWh, iar acesta să o revândă, la același preț, furnizorilor, distribuitorilor și Transelectrica, proporțional cu prognoza de consum a fiecăruia. Mecanismul va fi în vigoare până în primăvara anului 2025. Așa apare într-un draft de Ordonanță de Urgență, care mai poate fi modificat desigur între timp.

Sunt exceptați doar regenerabilii care nu primesc certificate verzi, centralele termice care nu beneficiază de bonusul de cogenerare și capacitățile de producție ce vor apărea după data intrării în vigoare a ordonanței.

Mecanismul este relativ simplu ca idee. Producătorii vor vinde obligatoriu energia la prețul de 450 de lei/MWh, iar cumpărător va fi Operatorul comercial al Pieței (OPCOM). Dacă nu respectă obligația, sunt pasibili de amendă cu până la 5% din cifra de afaceri. Mai departe, OPCOM vinde energia, tot la 450 de lei/MWh furnizorilor cu clienți finali și operatorilor de transport și distribuție, pe baza unor alocări care țin cont de prognoze.

Citiți articolul integral pe platforma Economica.net