Reintroducerea impozitului suplimentar pentru producătorii de gaze în condițiile unei potențiale scăderi a prețului reglementat de vânzare este una dintre intențiile Guvernului în pachetul de modificare a legislații actuale din energie. Asociațiile producătorilor de energie electrică și gaze, FPPG și HENRO, cer Guvenului să nu facă asta, potrivit unor documente consultate de Economica.net.
Proiectul Guvernului de modificare a legislației din energie este discutat de reprezentanții Guvernului și cei ai industriei, existând un consens al producătorilor în a solicita Guvernului să nu reintroducă impozitarea suplimentară a gazelor produse în România.
Mai precis, sunt avute în vedere două modificări. Una se referă la modificarea prețului reglementat cu care producătorii români vând gazele către furnizori pentru consumul populației și producătorilor de energie termică. Acum, el este de 150 de lei/mWh, iar Guvernul ar vrea să introducă un preț de piață în ecuație, calculat ca o medie a tranzacțiilor cu gaze cu livrare la momentul (luna respectivă), urmând ca producătorul să vândă furnizorilor la cel mai mic preț dintre cele două.
În paralel ar urma să se reintroducă și impozitul suplimentar, acel “impozit asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale”, impozit de tip windfall tax, de la care producătorii au fost scutiți pentru cantitățile vândute la 150 de lei/MWh. Ambele prevederi ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie 2024, desigur dacă lucrurile nu se schimbă.