Piaţa muncii va urma o traiectorie pozitivă pe termen mediu, oferind perspective destul de bune pentru toate categoriile salariale, se arată în Prognoza pe termen mediu 2023-2026, varianta de primavară.
Potrivit Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP), în intervalul 2024-2026 populaţia ocupată va creşte cu un ritm mediu de 1%, iar în cadrul acesteia numărul de salariaţi se va majora cu un ritm de 2%, în timp ce alte categorii de populaţie ocupată, în principal lucrătorii pe cont propriu, se vor confrunta cu o ajustare marginală.
Rata şomajului BIM va continua să scadă şi este estimată să ajungă la 4,4% la orizontul de prognoză.
„Previziunile în ceea ce priveşte câştigurile salariale sunt în concordanţă cu indicatorii activităţii economice, dar şi cu disponibilitatea mediului de afaceri de a corecta efectele inflaţiei pe termen scurt. Pentru anul 2023 câştigul salarial mediu brut este estimat să se majoreze cu 11,8%, până la un nivel de 6.840 lei”, se arată în documentul citat.
Potrivit CNSP, în perspectivă, vor exista sectoare economice cu evoluţii pozitive, dar şi domenii în care inflaţia şi deficitul forţei de muncă vor continua să afecteze companiile. În scenariul actual, ritmul mediu anual al câştigului salarial brut se va poziţiona în jurul mediei de 9% pentru perioada 2023-2026, în acord cu asigurarea creşterii puterii de cumpărare cu circa 3,8% anual, comentează Comisia de Prognoză. AGERPRES