Bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) pentru anul în curs urmează să fie aprobat până la 15 februarie, urmând ca suma alocată pentru programul destinat instalării de panouri fotovoltaice să fie de 3 miliarde de lei, fonduri de care ar urma să beneficieze 150.000 de gospodării, începând cu luna martie, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.
„Am făcut demersurile pentru a pregăti bugetul AFM pentru anul 2023. În cadrul acestui buget, din fondurile GES, Gaze cu Efect de Seră, am alocat o sumă de 3 miliarde de lei pentru a finanţa programul fotovoltaice, Casa Eficientă fotovoltaic, pentru a ajunge la cel puţin 150.000 de beneficiari în 2023. Anul trecut, în decembrie, am finalizat evaluarea dosarelor depuse, sunt 40.000 de gospodării care deja beneficiază de o asemenea finanţare. De la această cifră de 40.000 putem ajunge, în 2023, la 150.000 de beneficiari, în afară de cei 40.000”, a declarat Tanczos Barna, pe 31 ianuarie, în cadrul şedinţei de Guvern.

Acesta a explicat că pentru accesarea fondurilor din programul fotovoltaice se va utiliza o procedură simplificată prin care va fi redus la minim numărul de documente necesare pentru aplicanţi. „Va fi nevoie de carte de identitate, extras de carte funciară, dovada că persoana beneficiară nu are datorii la stat sau la bugetul local, şi, la sfârşitul instalării sistemului fotovoltaic, de certificatul de racordare în calitate de prosumator, practic. Şi cu aceste trei documente, plus dovada că nu are datorie la stat şi la bugetul local, poate să beneficieze de această finanţare”, a declarat ministrul Mediului.
Tanczos Barna a precizat că bugetul AFM urmează să fie aprobat pe 15 februarie, urmând ca programul privind instalarea de panouri fotovoltaice să demareze în luna martie. „Preconizăm că, până pe 15 februarie aprobăm bugetul AFM şi în luna martie putem începe programul pentru a sprijini gospodăriile în efortul lor de a deveni independente din punct de vedere al energiei electrice”, a afirmat ministrul. AGERPRES