Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a anunţat repartizarea celor 7,5 miliarde de lei din Programul „Anghel Saligny” pentru reţelele de distribuţie a gazelor naturale.
„Au fost finalizate repartizările pe judeţe ale fondurilor disponibile prin Programul naţional de investiţii „Anghel Saligny” pentru investiţii în realizarea, extinderea şi modernizarea infrastructurii de distribuţie a gazelor naturale”, a precizat Cseke Attila.
Potrivit ministrului, 70% dintre localităţile din România nu sunt racordate la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale. „Trebuie să asigurăm serviciile publice de bază în cât mai multe localităţi, acesta a fost motivul pentru care Guvernul a creat Programul de investiţii ‘Anghel Saligny’, prin care vom racorda gospodăriile la reţeaua de apă, canalizare, gaze şi vom reabilita drumuri”, a adăugat Cseke Attila.
Criteriile de selectare care au fost luate în considerare la alocarea sumelor au fost numărul de unităţi administrativ-teritoriale dintr-un judeţ, numărul de locuitori, ponderea localităţilor (UAT) unde gospodăriile nu sunt racordate la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale şi impozitul pe venit colectat, a amintit ministrul Dezvoltării, subliniind că la alocarea fondurilor disponibile prin Programul „Anghel Saligny” au contat doar aceste date statistice.
„Ministerul Dezvoltării finanţează şi alte proiecte, pe domeniul reţelelor de gaze naturale, depuse iniţial la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, dar preluate prin OUG nr. 40/06.04.2022, care prevăd dezvoltarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale din 165 unităţi administrativ-teritoriale”, a adăugat Cseke Attila. AGERPRES