A treia ediţie a programului Start-Up Nation va fi lansată cel mai devreme la sfârşitul acestei luni şi cel târziu în prima jumătate a lunii mai, potrivit unui comunicat al Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului (MAT).
În zilele de 4 şi 5 aprilie a avut loc, la sediul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), o serie de întâlniri de lucru, în vederea definitivării procedurilor de implementare ale ediţiei a treia Start-Up Nation, programului de microindustrializare „Fabricat în România” şi programului dedicat activităţilor de comerţ şi servicii.
„Mulţumim pentru implicarea reprezentanţilor mediului asociativ din domeniul consultanţei, a membrilor Consiliului Consultativ pentru Dezvoltarea IMM (CCDIMM), parteneri ai ministerului în stabilirea cadrului de desfăşurare al măsurilor de sprijin dedicate antreprenoriatului autohton, aplicanţilor şi societăţilor interesate care au răspuns solicitărilor noastre de a trimite propuneri. Datorită parteneriatului public-privat solid, cea de-a treia ediţie a Start-Up Nation va fi lansată cel mai devreme la sfârşitul acestei luni şi cel târziu în prima jumătate a lunii mai, într-o formulă care să corespundă nevoilor reale ale antreprenorilor. Ulterior, în cel mai scurt timp posibil, vor fi disponibile şi programul de microindustrializare şi cel destinat comerţului şi serviciilor”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului.
În cadrul primei întâlniri, organizată pe data de 4 aprilie, secretarul de stat Florin Sergiu Dobrescu a participat la consultări cu reprezentanţii structurilor reprezentative non-guvernamentale din domeniul consultanţei, respectiv Asociaţia Consultanţilor din România pentru Accesarea Fondurilor Europene şi Asociaţia Consultanţilor în Management din România, în prezenţa echipei tehnice de implementare a programelor de finanţare.
Dintre propunerile venite din partea experţilor consultanţi amintim necesitatea unei perioade suficiente de analiză a procedurilor finale înainte de lansarea propriu-zisă a programelor, majorarea plafoanelor acordate sub formă de sumă forfetară, micşorarea pragurilor de investiţie în echipamente şi utilaje, majorarea pragului de cofinanţare, definirea mai clară a componentelor de inovare (cercetare ştiinţifică şi brevete de invenţie), precum şi a componentei de dezvoltare durabilă, majorarea plafonului aferent cheltuielilor de consultanţă, concomitent cu obligaţia de a consilia aplicantul şi în perioada de implementare, nu doar în scrierea formularului de înscriere. AGERPRES