Reprezentanţii Concordia şi ai CNIPMMR au propus Guvernului, în Consiliul Naţional Tripartit, ca salariul minim să crească la 3.500 de lei în iulie 2024 şi la 3.700 de lei în ianuarie 2025, urmând ca apoi să se intre într-un mecanism de negociere, asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
„Am propus Guvernului în Consiliul Naţional Tripartit, alături de CNIPMMR, ca salariul minim să crească la 3.500 de lei în iulie 2024 şi apoi la 3.700 de lei în ianuarie 2025, urmând ca după aceea să intrăm într-un mecanism nou de negociere cum ne-am asumat prin PNRR. Am explicat că e nevoie de predictibilitate de minimum 12 luni de zile şi că deocamdată în România, atât salariul mediu, cât şi cel minim, au avut în ultimii doi ani de zile o dinamică peste inflaţie”, a afirmat directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete.
El a menţionat că această dinamică de creştere a salariului minim se imprimă asupra întregii mase salariale, chiar şi în companiile unde salariile sunt mai mari. „Ea trebuie să fie predictibilă şi cuantificabilă, pentru că are un impact semnificativ asupra competitivităţii companiilor, în special a celor care exportă. Pentru aceste companii este esenţial să aibă un calendar de creştere pe un termen suficient de mare. Ministrul Finanţelor ne-a prezentat datele principale ale construcţiei bugetare, aşteptăm să vedem proiectul de buget aşa cum îşi propune Guvernul să-l adopte. Am explicat în întâlnire că este esenţial pentru mediul de afaceri ca Guvernul să propună un buget realist, în special pe partea de colectare a veniturilor, dar şi pe cea de cheltuieli”, a mai spus Radu Burnete.
În opinia sa, ar fi inacceptabilă „o repetare a scenariului de anul acesta, când la mijlocul anului am aflat că deficitul este cu câteva procente mai mari decât era prognozat în buget”. AGERPRES