Investițiile în contractele pentru diferența la energie sunt mult mai avantajoase decât cele în titluri de stat, susține Răzvan Nicolescu, expert în energie, după ce a făcut o comparație a acestora. „Generozitatea statului este surprinzatoare în condițiile în care în ultimii doi ani s-au instalat câteva mii de MW, fără ca această schemă de garantare să existe”, mai spune Nicolescu.
„În luna martie statul a propus investitorilor două facilitati de a-si investi banii, facilitați cu un profil de risc asemănător: titluri de stat Fidelis în euro, pe cinci ani, cu o dobândă anuală garantată de 5% și contracte pentru diferență în energie pentru cei care investesc în fotovoltaic cu un preț garantat care ar putea fi de 91 euro/MWh, timp de 15 ani. Încerc mai jos să clarific care dintre cele două facilități cu profil de risc asemănător este mai rentabilă.
Să presupunem că există un investitor care dorește să investească în titluri de stat 1 milion de euro. Statul îi garantează venituri de 50.000 euro anual, timp de cinci ani. În afară de investiția inițială nu mai există niciun cost de operare, inflația este asumată de investitor iar investiția este scutită de impozit pe profit.
Dacă la titluri de stat generezi venituri garantate de 250.000 euro pe cinci ani, în proiectele de fotovoltaic garantate de stat generezi cam de trei ori mai mult în perioada similară și îți mai rămân 20 de ani de operare”.