„România își bate joc de sute de milioane de euro conectând noi localități la rețele de gaz natural, neînțelegând încotro se îndreaptă această lume în care trăim. De asemenea, România ar fi putut fi, astăzi, un jucător regional pe piața gazelor dacă proiectul ExxonMobil nu era oprit. Aveam alături de noi cea mai mare companie de profil din lume. Aș vrea să știu cine a decis în țara noastră întârzierea acestui proiect cu cinci-șase ani. De ce a făcut-o? De ce importăm în loc să exportăm? De ce ne împrumutăm de bani când acest proiect ne putea genera miliarde? Cine își asumă politic sau juridic această întârziere?”, se întreabă Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei şi fost preşedinte ACER (Agenţia Europeană de Reglementare în Energie), într-un interviu acordat portalului FinancialIntelligence.ro.

Acesta spune că prețurile la gaze au crescut mult din cauza jocurilor Gazprom, iar creșterea a început înainte că Putin să atace Ucraina. „Au provocat-o reducând cantitățile pe care le vindeau de regulă pe piețele spot. Gazprom are analiști de piață care înțeleg foarte bine cum funcționează piața europeană și care uneori navighează printre reguli. În trecut, prețurile la gaz natural erau legate de cele de la țiței printr-o formulă. Această formulă nu se mai aplică astăzi. Dacă s-ar aplica, cu toate creșterile de pe piața țițeiului, prețul la gaz natural ar fi de cinci ori mai mic decât în prezent. Realizați cât de mare este creșterea la gaz natural?”

Răzvan Nicolescu speră să fie o iarnă mai caldă și să avem un consum mai mic. Oricum, populația României nu este expusă în niciun scenariu, în special datorită producției locale. „Schema de protecție din România trebuie urgent recalibrată și redimensionată. Statul nu are cum să o susțină așa cum este. Nu e sustenabil. Cred că această schemă este un mare risc la securitatea financiară a țării. Sunt protejate categorii care nu ar trebui și ignorate grupuri de mari consumatori. În plus, generează blocaje de cash flow pentru companiile de furnizare pentru că rambursările sunt întârziate și creează un mediu în care unii de pot îmbogăți umflând factura statului de plătit”, mai spune fostul ministru al Energiei.

 

Citiți interviul integral aici