„Piața de energie este… piață din ce în ce mai puțin, fiind afectată de mai multe intervenții ale statului. Statul a declarat ‘război’ prețurilor, spunând: ‘Dragi prețuri, nu puteți voi crește câtă subvenție am putea da noi’. Costul a fost de vreo șapte miliarde de euro până acum. Pentru a-l acoperi, statul s-a împrumutat, a pus taxe noi sau le-au crescut pe cele existente pentru IMM-uri. Subvențiile au alimentat prețuri mari, nu le-au descurajat. Am intrat într-o spirală foarte periculoasă despre care am avertizat, inclusiv public, în mai multe rînduri”, declară Răzvan Nicolescu, expert în energie, într-un interviu acordat portalului FinancialIntelligence.ro.

Din acest motiv, el consideră că măsura compensărilor prețului la energie nu a fost una bună. „Trebuia adoptată o măsură de protecție direcționată către cei care au nevoi, către cei cu veniturile mici, către cei pentru care factura de energie poate să facă diferența între a funcționa sau a se opri. Trebuiau subvenționate și încurajate investițiile în eficientizare. Piața trebuia lăsată liberă și se regla singură”.

În ceea ce privește ieșirea din schema de sprijin, Răzvan Nicolescu consideră că această întrebare trebuie pusă, în primul rând, celor care au adoptat această schemă și care sunt responsabili pentru ea. „Nici acum nu avem un sistem de protecție socială direcționat către cei care au nevoi. Mereu suntem nepregătiți aici. Dacă am avea un astfel de sistem, ar trebui să ieșim imediat din această schemă care poate genera probleme și mai mari statului sau unor companii care joacă un rol important în sector și pe care statul nu le plătește la timp, în ciuda legilor pe care le-a dat”, conchide fostul Președinte al Agenției Europene de Reglementare în Energie.

Citiți interviul integral aici