Romgaz este pregătită pentru iarna care urmează, având peste 3 miliarde metri cubi de gaze în depozite, şi îşi va onora toate obligaţiile, fără sincope, a declarat directorul general al companiei, Răzvan Popescu.
„Dacă discutăm despre depozite, acestea sunt la un nivel extrem de ridicat. Avem peste 3 miliarde metri cubi înmagazinaţi şi cu siguranţă suntem pregătiţi pentru iarna care urmează. Din punct de vedere al unei plase de siguranţă, în continuare Romgaz are un contract de achiziţie de gaze naturale încheiat cu Socar şi, în cazul în care vom avea, să spunem, dar nu anticipăm evident, un necesar de gaze, ele pot fi accesate. Deci, în continuare, ca şi în anul trecut, Romgaz îşi va onora toate toate obligaţiile. O mare parte, şi anume 86% din producţie, este alocată către furnizorul consumatorului casnic şi către centralele termice ale oraşelor. Nu vedem nicio sincopă în aprovizionare şi cu siguranţă vom oferi securitatea energetică necesară României”, a spus Popescu, la o conferinţă privind „Provocările iernii 2023 – 2024 pentru sistemul energetic naţional”.
El a subliniat că Romgaz se prezintă ca un jucător activ, profitabil şi competitiv pe piaţa de energie din România, producţia de gaze în primele nouă luni ale acestui an fiind puţin peste 3,5 miliarde mc.
„În continuare, păstrăm o cotă importantă pe primele şase luni ale anului de aproape 50% din livrări. În acest moment, pe piaţa de energie electrică avem o cotă destul de mică, de 1,52%. Suntem unic titular de acord petrolier în opt perimetre de explorare-dezvoltare onshore şi pe toată perioada verii am efectuat operaţiuni importante la sonde pentru a putea reabilita 113 sonde anul acesta. În acelaşi timp, în primele nouă luni ale anului, au fost puse în producţie un nou număr de 11 sonde, cu un debit zilnic cumulat de aproape 400.000 mc şi un aport total de producţie de peste 47 de milioane mc”, a explicat Popescu.
Directorul Romgaz a adăugat că 56% din producţia totală a companiei este asigurată din zăcăminte comerciale aflate în reabilitare, iar aceste operaţiuni de mentenanţă, care în final conduc atât la creşterea factorului de recuperare a rezervelor, cât şi la menţinerea declinului anual al producţiei în limite estimate, sunt desfăşurate în mai multe perimetre. AGERPRES