Gradul ridicat de depozitare pentru această perioadă a anului, dar și scăderea considerabilă a consumului, atât în UE, cât și în România, au făcut ca prețul gazului cu livrare în ziua următoare să coboare pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) sub prețul la care sunt obligați să vândă furnizorii pentru acoperirea consumului clienților casnici, de 150 de lei/MWh, pentru prima dată în ultimele 22 de luni.
Cu alte cuvinte, furnizorii au achiziționat gaze de pe piața liberă la un preț mai redus decât cel reglementat la care le alocă Guvernul gazele din producția internă. Dacă tendința continuă, păstrarea prețului reglementat va fi în defavoarea consumatorilor casnici finali, dar și a furnizorilor.
Ultima dată când s-a putut cumpăra gaz pe piețele spot din România la un preț mediu zilnic inferior celui de 150 lei/MWh a fost pe 8 iulie 2021, când o cantitate de 2,5 GWh a fost achiziționată la un preț mediu de 148 lei/MWh.
În pofida scăderii volumelor de gaze rusești importate, ca urmare a sancțiunilor oficiale și neoficiale impuse companiilor rusești, Uniunea Europeană (UE) a încheiat sezonul de iarnă cu un nivel record de gaze înmagazinate, de 60,4 miliarde metri cubi sau 625 TWh. În cazul României, volumul de gaz rămas în depozite la finalul iernii a fost de 13,7 TWh sau 41,7% din capacitatea totală de înmagazinare, cel de-al doilea nivel din istorie. Singurul an în care România a ieșit din iarnă cu un volum mai mare de gaze depozitate a fost 2020.