Potrivit unui document prezentat investitorilor de la bursă, OMV Petrom, cea mai mare companie din România, estimează că va putea recupera din perimetrul Neptun Deep circa 50 de miliarde de metri cubi de gaze, acestea reprezentând doar partea companiei. OMV Petrom deţine în acest moment 50% din acţiuni, dar este operatorul investiţiei, cealaltă parte fiind deţinută de statul român prin intermediul Romgaz.

Practic, cu aceste estimări, rezervele din Neptun Deep ar fi de circa 100 de miliarde de metri cubi, România având o cerere internă de gaze de circa 10 mld. metri cubi. La preţul mediu al gazului din primul trimestru, această rezervă de gaze ar putea fi evaluată la 55 de miliarde de euro.

„În ceea ce priveşte pilonul strategic Dezvoltarea regională a gazelor naturale, suntem la doar câteva luni distanţă de decizia finală de investiţie pentru proiectul nostru emblematic Neptun Deep, planificată pentru jumătatea anului, lucrările de dezvoltare fiind planificate să înceapă în 2024 şi primele gaze naturale extrase în 2027“, spune Christina Verchere într-un alt raport al grupui, cel pentru anul trecut, publicat în martie.

Iniţial, rezerva de gaze naturale fusese estimată la circa 42-84 de miliarde de metri cubi, acestea fiind rezultatele aduse de primele sonde de explorare. Între timp, estimările au devenit mult mai optimiste, lucru confirmat recent şi de Transgaz, compania naţională de transport al gazului natural.

 

Citiți materialul integral pe ZF.ro