Datele Transgaz pentru ziua de 6 iunie arată că România este exportator net de gaze naturale, pe fondul consumului mic, asta deși se înmagazinează masiv gaze. Astfel, potrivit datelor din acea dimineață, în rețeaua națională intrau gaze din rețeaua bulgară prin punctul Kardam-Negru Vodă într-un volum de 2,3 milioane de metri cubi de gaze, dar, în același timp, ieșeau gaze în rețeaua ungară, prin punctul Arad-Csanadpalota, într-un volum aproape dublu, de 4,5 milioane de metru cubi.

Producția internă de gaze era ușor sub ce eram obișnuiți – 22,5 milioane de metri cubi, iar înmagazinarea în depozitele subterane a fost destul de mare, într-un ritm de 11 milioane de metri cubi. Practic, aproape jumătate din producția națională de gaze extrasă pe 6 iunie s-a întors în pământ, în depozite. Iar exportul este echivalentul a circa 10% din producția națională

La această dată, depzitele României sunt pline în procent de aproape 60% (59.6%, fiind înmagazinat echivalentul a peste 20 TWh de gaze, adică mai mult de a șasea parte din consumul anual al țării, și abia suntem la începutul lunii iunie. Media europeană este și mai sus, la 70%, dar comparația cu România trebuie făcută ținând cont că noi suntem unii dintre puținii care au producție curentă de gaze în cantități semnificative.

 

Citiți articolul integral pe platforma E-Nergia.ro