Noua termocentrală de la Mintia, care va fi construită de noul investitor, Mass Global Energy Rom, va avea 1.500 MW, va începe să producă energie electrică în doi ani, și va fi cea mai mare și eficientă capacitate de producție a energiei electrice pe gaz din Uniunea Europeană, anunță Executivul de la București.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții companiei Mass Global Energy Rom, care a achiziționat Termocentrala de la Mintia, arată un comunicat al Guvernului.

“În cadrul întâlnirii, a fost prezentat planul de investiții în valoare de peste un miliard de euro, care va transforma termocentrala în cea mai mare și eficientă capacitate de producție a energiei electrice pe gaz din Uniunea Europeană. În acest sens, vor fi utilizate cele mai moderne tehnologii, care vor permite, în acord cu taxonomia europeană, producerea a cel puțin 1.500 MW. Prima etapă a investiției va fi finalizată într-un termen de 24 de luni, urmând ca proiectul să ajungă la maturitate deplină în 36 de luni”, arată comunicatul.

Componentele centralei vor fi pregătite pentru trecerea către noile tehnologii de producere a energiei, bazate pe hidrogen. „Resursele noastre naturale reprezintă un atu important, mai ales în această perioadă, în care nevoia de a asigura securitatea energetică a țării este amplificată de dezechilibrele generate de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei. România are nevoie să își valorifice cât mai bine rezervele de gaz, iar Guvernul a făcut deja demersuri importante în acest sens. Gazele de la Marea Neagră, care pot asigura în prezent deja zece la sută din consumul anual intern, vor transforma, în următorii ani, țara noastră, într-unul dintre cei mai mari producători de gaze din UE. Centrala de la Mintia, care va folosi gazul drept resursă de producere a curentului electric, va putea beneficia din plin de aceste resurse, astfel încât să consolidăm, pe de o parte, producția noastră de energie electrică, asigurând consumul intern, dar să o și putem exporta, ajutând Republica Moldova și partenerii noștri din Uniunea Europeană”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

La finalul anului trecut, Mass Energy Global Rom, companie controlată de omul de afaceri iordanian Ahmad Ismail Saleh, a plătit restul celor 81 de milioane de euro din prețul de adjudecare a fostei centrale pe huilă Mintia, și a a devenit proprietarul termocentralei. Cumpărătorul a plătit toată suma după ce condițiile solicitate de el au fost îndeplinite de către Transelectrica și Transgaz. Recent, Guvernul a adoptat, la propunerea Ministerului Energiei, Hotărârea privind declararea proiectului de investiţii „Conductă de transport gaze naturale pentru alimentarea CET Mintia” ca proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale. Prin realizarea acestei conducte se va asigura alimentarea cu gaze naturale a viitoarei termocentrale de la Mintia.