Zeci de proiecte de parcuri eoliene și fotovoltaice au toate aprobările necesare pentru a fi construite în România de mâine. Asta ar înseamnă gigawați care ar da țării un plus de securitate energetică, ar scădea prețul energiei și ar apropia-o de ținta de energie verde pe care și-a asumat-o față de celelalte țări din Uniunea Europeană. Ce le ține în loc? Conectarea la rețea. Cine ar trebuie să facă asta? Compania de stat Transelectrica. De ce nu o face?

Transelectrica – compania de stat care deține monopolul pe transportul de energie electrică în România – nu mai are capacitate de a extrage energia produsă în mai multe zone din țară, în special în cele cu potențial eolian și solar. De aceea, poate conecta la sistemul energetic național noi producători din zonele respective doar în viitor. Cel mai devreme, peste trei ani.

Situația e paradoxală, deoarece, la nivel european – inclusiv prin planul Uniunii Europene pentru o tranziție către energie verde – sunt puse la bătaie miliarde de euro pentru construirea unor noi parcuri fotovoltaice sau eoliene.

„Investitorii ce să facă? Au obținut autorizațiile de construire, avizele, așteaptă să construiască. Nu poți să te apuci să pui panouri sau turbine, să cheltuiești niște milioane bune de euro și să stai cu ele în câmp ca să le poți conecta”, spune Andrei Manea, director executiv al Romanian Photovoltaic Industry Association (RPIA).

Citiți analiza completă pe portalul EuropaLibera.org