Prețul spot al energiei electrice tranzacționate pe piața pentru ziua următoare operată de OPCOM a fost al doilea cel mai ridicat din Europa, după cel din Italia, în fiecare zi a ultimei săptămâni, România fiind importator net de energie în această perioadă.

Tensiunea pe prețurile energiei electrice se va accentua în următoarea perioadă, în special ca urmare a aprecierii gazelor, folosite de multe state la producerea de curent.

Potrivit unui raport al Alea Soft Energy Forcasting, în prima săptămână a octombrie, prețurile medii pe majoritatea piețelor europene de energie electrică s-au situat sub 85 euro/MWh, în scădere față de săptămâna precedentă ca urmare a reducerii prețurilor gazelor naturale și a certificatelor de emisii CO2. În ultima săptămână, însă, situația s-a inversat. Prețurile la gaze au crescut pe BRM cu o treime în numai 4 zile, de la atacul Hamas asupra Istraelului. O situație similară s-a înregistrat și pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă CEGH, unde prețurile au crescut de la 30 de euro/MWh vineri, la 44 euro/MWh marți.

Citiți articolul integral pe platforma Profit.ro