România nu a notificat Comisia Europeană asupra schemei de plafonare / compensare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, prevăzută de OUG 27/2022, chiar dacă aceasta vizează și consumatorii industriali, pentru care s-ar putea considera ajutor de stat. Potrivit unor surse HotNews.ro, acest lucru ar putea deveni o problemă, deoarece, dacă s-ar sesiza Comisia Europeană, s-ar putea ajunge la sancțiuni mari, inclusiv la obligarea statului de a recupera sumelor alocate pentru subvenționarea prețurilor la consumatorii industriali, adică peste 12 miliarde lei.

Autoritățile statului evită să vorbească, în general, pe această temă, însă la solicitarea HotNews.ro, Ministerul Energiei a spus că pe data de 23 decembrie 2022, a informat DG Energy din cadrul Comisiei Europene prin intermediul Reprezentanței Permanente la Bruxelles, însă prenotificarea privind ajutorul de stat ar fi fost în sarcina Consiliului Concurenței. Trebuie previzat că OUG 27/2022 privind schema de subvenționare a fost aprobată de Guvern în luna martie 2022.

„Pentru ajutorul de stat autoritatea competentă care prenotifică Comisia Europeană este Consiliul Concurenței. Consiliul Concurenței este singura autoritate competentă în relația cu Comisia Europeană în ceea ce privește constatarea unei măsuri ca fiind ajutor de stat sau de minimis, urmând ca abia apoi să se demareze procedura de prenotificare, respectiv aprobare, de către Comisia Europeană a respectivei măsuri”, se arată în răspunsul transmis de Ministerul Energiei către HotNews.ro.

Citiți articolul integral pe platforma HotNews.ro