Șoferii români scot din buzunar tot mai mulți bani pentru un plin de benzină sau de motorină iar prețul carburanților va continua să crească și să depășească așteptările pesimiste ale conducătorilor auto. Putem spune că preţurile au ajuns la un nivel maxim istoric. Dacă în luna octombrie 2020 plăteam la pompa un preț mediu de 4.50 lei, anul acesta, în aceeași luna am plătit un preț mediu de 6,35 lei. Benzina standard a trecut de 6 lei, iar cea premiumi de 7 lei.

Comparativ cu luna septembrie, prețul mediu al unui litru de benzina s-a majorat cu 5.7%, iar în cazul motorinei prețul mediu al unui litru a crescut cu 8.2%.

Cu toate acestea, România se află pe locul al 2-lea în Uniunea Europeană în topul ţărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria. În cazul motorinei, tara noastră este situata pe locul 3 intre statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria, Malta.

Comparativ cu celelalte ţări UE, România se clasează pe locul 15 la benzina fară taxe, ca fiind cea mai ieftină, după Austria, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Franța, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, în timp ce motorina fară taxe comercializată la noi este pe locul al 10-lea în topul celor mai mici preturi, după Bulgaria, Cehia, Franța, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Slovenia.