România se află printre țările afectate de exodul medicilor, unde, la o populație de aproximativ 19 milioane de locuitori, aproape 22.000 de medici lucrează în străinătate, potrivit unei analize a platformei de date Statista. Potrivit analizei, dacă toți aceștia s-ar întoarce acasă, forța de muncă din România ar crește cu 37%.

India este țara cu cei mai mulți medici cu pregătire internă care lucrează în străinătate în cadrul OCDE Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că densitatea medicilor din India este foarte scăzută într-o comparație internațională. Cu toate acestea, chiar dacă toți medicii expatriați s-ar întoarce acasă, acest lucru nu ar consolida cu mult forța de muncă medicală din India.

O analiză a țărilor în care au fost disponibile date arată că, cel mai recent, aproape 75.000 de medici formați în India lucrau în OCDE. Aproape două treimi dintre acești profesioniști s-au stabilit în SUA, în timp ce 19.000 s-au îndreptat către Marea Britanie. În ciuda faptului că au o populație similară, numărul medicilor formați în China care lucrau în OCDE a fost mult mai mic, de aproximativ 8.000, care au ales ca destinații în principal SUA și Australia.